登記成會員
搜索
樓主: lee8899

[純粹吹水] 馬礦280礦洞入口是否真的消失了?

講得ARM, 將一早有包膠變成自己既大發現可能是最大的笑話

師兄果然是高人佩服 <--師弟你連我神秘人都吾識, 我點x樣都系反x轉毅行者20年歷史既偉人,行山界有邊條毛未聽過我神秘人個朵,不妨google下
神秘人兄:李兄初到貴境,又冇足夠閱讀權限,所以有啲資料及報告睇唔到㗎。

李兄:神秘人係香港行山界傳奇,到依家都好多人想起佢底,想當年我仲有玩毅行者時,神祕人兄寫咗篇文(神祕人口述,我只做抄寫,因為我知識低,只能做陪跑工作),有系統、科學化地指出毅行者路線上十幾條 shortcut,及爆好多毅行者背後黑幕。文章出街之時,一日被轉載六千幾次,搞到樂施會要上電視新聞解話,之後毅行者改 policy,冇得行 shortcut,翌屆所有隊伍,包括報稱「從來唔行 shortcut」嘅隊伍 / 團體,及亞季季軍隊伍,都慢咗差不多一小時。

所以,當神秘人兄話自己係「歷史既偉人」,我地連廢人都未夠資格做。
神秘人 發表於 20-12-2018 10:32 PM

師兄果然是高人佩服  ...

你果篇野搞到大會好尷尬...參加者又小喇叭....
小弟拜服大師隻神之手~~~
搞到冇得行 shortcut,我之後都冇玩了。
神秘人 發表於 20-12-2018 10:32 PM

師兄果然是高人佩服  ...

我素來我行素我話之你玉皇大帝識你係老鼠,何況我們也素未謀面衹是萍水相逢;甚麼大名頂頂高人我也不敢高攀更不屑為伍,廢話少講少話啦我又不是毅行者知你條毛咩?你有屁就放有料㗎咪放上來討論吓啦,講舊時有乜用得㗎?
egg_studio 發表於 20-12-2018 10:51 PM
神秘人兄:李兄初到貴境,又冇足夠閱讀權限,所以有啲資料及報告睇唔到㗎。

李兄:神秘人係香港行山界傳奇 ...

首先謝謝師兄正文解釋毅行者的歷史,本人對毅行者的一切包括歴史興趣不大,更沒有必要去了解,甚麼神秘人我當佢臭四啦,更何況我祗是山界小卒不平則鳴,山界前輩之中小弟衹佩服祈麟峯、陳溢晃、梁榮亨等前輩,甚麼神秘人藏頭露尾又有甚麼了不起你叫佢返鄉下執牛屎好過啦,咪以為自己寫了篇文章出來就好威得㗎,連做人的道理都吾識,正所謂你敬我一尺我敬你一丈,話不投機半句多。
我用已公開的資料回應一下(尋晚有會員提醒我的):響<<小城>>文中,有提及:

"……為維持產量,礦場在280米露天開採場向內開闢另一條坑道.....以求在短時間內將海拔280米以上之礦藏先行挖取……." 呢個有機會係李兄「發現」的洞(我地嘅地圖上都有)

因此,會員又提醒我,另外一個「菲林洞」亦可能係相似用途的洞,因此不會(或機會唔大)連接到240/280礦層。(菲林洞指我響另一個post相形見絀地透露的入口,原來不知李兄早已知悉,認真失敬)
egg_studio 發表於 21-12-2018 10:00 AM
我用已公開的資料回應一下(尋晚有會員提醒我的):響文中,有提及:

"……為維持產量,礦場在280米露天 ...

師兄你太客氣了,我衹是以前聽山界前輩及訪問別人提起過一些有關馬鞍礦山礦洞的事情,也有從他們手中看過一些照片,照片中有以前280礦洞的外觀及一些內在環境,
其後我從各方插集資料及實地搜索,失敗了好多次才能搵到個280礦洞出來,我手頭上的資料根本及不上你們的齊全,搵到個洞也許是幸運吧,師兄對馬矿的研究及卓見比小第高一皮我自愧不如,小弟在此班門弄斧見笑了。
LM 睇大家開玩笑~
Homan 發表於 21-12-2018 12:26 PM
LM 睇大家開玩笑~

大家吹吓水講吓笑咪幾好啦又不傷感情。