登記成會員
搜索
查看: 5857|回復: 3

[賽後報告] 萬鴉佬Lokon火山

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

印尼萬鴉佬(Manado)又名美娜多,認識呢個地方既人一般都係潛水愛好者,因Manado呢個地方被世界各潛水機構評定為世界第一潛水勝地
由於Manado位於火山地帶,所以呢個城市周邊有好多火山,當中有死火山,睡火山同活火山
今次去既係一個叫Lokon的活火山,呢個火山隔幾年就爆發一次,對上一次爆發係2015年.
Manado日夜溫差比較大,所以登山會選擇早上時間出發,我地坐車去到Lokon火山山腳起步,由海拔870m行到火山口1200m.
起步時首先穿過一個小森林,不久會發現一條"岩石路",而呢條"岩石路"就係之前火山爆發溶岩流落山後凝固而成的,沿呢條路一直往上行就會去到火山口圖:溶岩瀑布
光滑既岩石
沿溶岩路上火山口
呢度岩牆顯示左不同時期不同岩漿既成份
1991年大爆發是噴出來的大岩石
上埋去就係火山口

到達了火山口,呢一日火山口煙比較少,有時會好大煙

Lokon山頂(舊火山口)在海拔1570m火山口再上多300米,但當日遲左上山,雲層越來約底同厚,所以上左1/3就走人....(Manado在赤度下面,熱帶海洋氣候關係,"春天"時早上一般好好天,但一到中午就有機會落大雨)

俾我就點都上埋最後果300m
egg_studio 發表於 9-5-2018 07:16 PM
俾我就點都上埋最後果300m

當唔係帶住老婆同細路時,我都會上的...
如果下次再去Manado的話會去Soputan火山,但路程,路況同安全關係一定唔會預自己家人去...哈哈
其實行近火山口有幾熱呢?