登記成會員
搜索
查看: 6417|回復: 5

[多圖少字] 中俄朝遊(二):瀋陽故宮

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

北京有故宮我諗大家都知,其實國內現存有兩座宮殿群, 除咗北京故宮之外,瀋陽都有一座故宮,就係滿清入關前,三朝初清皇帝嘅宮殿。

瀋陽故宮佔地比北京故宮小得多,相對上遊人亦少得多,入場費亦平得多。不過瀋陽故宮對於女真族及滿清入關前嘅資料記載非常詳盡,分門別類,簡單易明。

先分享圖片,稍後寫詳細遊記。
中間最遠係大政殿,兩邊各有五間小殿,分別係八旗軍嘅八個辦公室,及管理八旗嘅左翼王及右翼王辦公室。

大政殿進行維修。

不過,因為維修,反而睇到大政殿嘅原貌。

瀋陽故宮裏面,有一個房間(展廳)有警察駐守,裏面擺咗乜珍寶?原來係醉翁亭記真跡。

崇政殿。

故宮裏我認為最有特色係呢個鐘表閣,話說清末後,仲住響紫禁城嘅浦儀發覺唔對路,於是偷偷地將皇宮入面珍藏嘅部分鐘表運去瀋陽,最後流落咗嚟呢度。

DSC09853.JPG DSC09857.JPG
(手機上載關係,唔記得轉番 90 度,大家相就一下)

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
dryfry + 20 支持原創

查看全部評分

多謝分享! 是自由行嗎?
等你嘅北韓報告!
剛離開平壤,到達丹東,今晚求其 share 幾張朝鮮遊相啦。
kaiboy123 發表於 23-4-2018 02:01 PM
多謝分享! 是自由行嗎?

今次走三國(俄羅斯、朝鮮及國內),中俄當然自由行,朝鮮一定要跟團,但我跟「比較特別的團」,不是香港的所謂「深度」遊或國內的大媽團,有得四圍去、出夜街、乜嘢相都影得(除軍人及軍事設施外),今晚出幾張例牌景點相,後記會有詳細圖文。
egg_studio 發表於 25-4-2018 07:19 PM
今次走三國(俄羅斯、朝鮮及國內),中俄當然自由行,朝鮮一定要跟團,但我跟「比較特別的團」,不是香港 ...

好期待,睇相啊!!