登記成會員
搜索
查看: 1978|回復: 7

近兩日upload 唔到相, 好慢好慢

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近兩日upload相都好慢好慢, 等於upload 唔到咁。
我跟進一下先!
今天亦一樣, upload唔到, 要將相傳去手機, 再用手機上傳先得。
但我之前同頭先都試過,冇發現問題。

1) 請問 error message 係乜?
2) 你用那個瀏覽器?因為我睇到你 CAP 圖,圖中 uploader 同我用緊果個唔同。下面係用 Firefox 時的上載畫面:

Screen Shot 2017-11-21 at 10.20.26 PM.png

Screen Shot 2017-11-21 at 10.20.33 PM.png
我用google chrome
但之前都無問題, 真係唔知點解。
原來是 Chrome。新版 Chrome 主動 disable 了 Flash Uploader,所以會變成「普通上傳」。

「普通上傳」會顯示永遠地上載中,但其實已經上載完畢。我 refresh 網頁後就會見到圖片。

至於係 Chrome 定伺服器問題,我仍在研究中。

Screen Shot 2017-11-22 at 9.54.21 PM.png

Screen Shot 2017-11-22 at 10.03.34 PM.png

原來有好多用 Discuz 的網站有同樣問題,請睇睇:

https://photomarket.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=6625