登記成會員
搜索
樓主: egg_studio

考察報告 -- 往地底深處的高峰

從當時報導睇到,60年代社會好簡單,呢單「雙屍案」可以連續幾日報導,之後大事回顧又有,而幾間報館嘅記者又可以組織探險隊,同警察消防入洞,依家樣樣講安全及投訴,一定冇得咁玩。
當年其中一段剪報。
Screen Shot 2017-06-05 at 10.40.16 PM.png
玩咁大?報假案要坐監架喎,就算俾你探險到都得不償失啦
單嘢發生響1967年,而且案件發生響下洞,所以唔需要為探險而講大話。當時其中一份報紙有講,話條友係響一班細路仔前吹水,話發現雙屍,好似講鬼故咁,無意中被村民聽到,之後村民去報警,結果搞出大頭佛。
今日又得到村民提供關於「封洞」資料,上洞及下洞(東洞末端果個出口)係響 1955 年封,仲有當時果位泥水師傅資料!響 1955 年前,上洞有一米高嘅磚牆,係響 1948 年起,防止遊人及禽獸走入去。

1955 年後,上洞得番一個洞,可以拋石仔入去(我當年都拋過),至 2014 年,政府連個拋石洞都封埋。

所以,可引證,網上傳話 60 年代有人死過,所以政府封洞其實是誤傳,因為 1955 年已經封咗 lu。
講開雙屍案,前排見到鄉郊勢力,佢地話睇完我報告後,去搵咗當年雙屍案主角果條靚仔(依家已經係阿伯),稍後分享一下!
多謝大大分享
egg_studio 發表於 19-2-2018 10:54 AM
講開雙屍案,前排見到鄉郊勢力,佢地話睇完我報告後,去搵咗當年雙屍案主角果條靚仔(依家已經係阿伯),稍 ...

咁精彩??
擔定凳仔等你講古仔~