登記成會員
搜索
樓主: AnsonNgNg@FB

[討論研究] 屬於九鐵的廢棄隧道/防空洞???

應該好細

唔洗估估下,上面有圖則你睇
我諗而家應該入唔到去
wilsonyip 發表於 3-3-2021 03:29 PM
我諗而家應該入唔到去

上文已經講得好清楚啦
當我寫緊下一篇文,講述旺角站至尖沙咀站的歷史時,有九鐵內部人士睇過我之前幾篇文後,提供咗一份應該是從未曝光的文件,講一句:「有曬你需要的資料啦」

文件就是九廣鐵路建築期間的圖則,即是給工程師睇,要點鋪走線、邊度要平整地面、邊度要起火車橋、邊度要鑿走座山…… <-- 這就是重點。

這文件未肯定能否公開,所以先用文字解答幾個謎團:

1) 三個神秘山洞(N38、「大埔站山洞」、「了哥籠」)

本文及我寫的《三十年後樟樹灘走線,仲有遺蹟搵得到?》都介紹過三個神秘山洞,其中 N38 響本文有詳盡討論。

文中,我個人認為三個山洞都是當年九鐵興建時為了移除山體而挖掘的「地質勘探洞」,因為山洞們的位置以前應該是山體。根據該建築圖則,的確是山體,並指出要鑿走幾多山體。因此,幾肯定這三個山洞是興建九廣鐵路時的「地質勘探洞」/「工程洞」。

而 N38 與香港防空洞以 "N" 編號無關。N38 是九鐵工程時的 "section",全名是 "C No 38"。至於 "C" 點解?建築圖則沒有清楚注釋,但睇埋其他 "C" 字的 section,全是需要鑿走座山的位置。

2) 「47 號橋」

另外,我文章《幾十年後大埔墟站至粉嶺站,仲有乜嘢搵得到?》提及 "Bridge 47" 站,雖然我從另一資料源知道是指羅湖軍營的「隨意站」,不過建築圖則清楚列出所有火車橋位置及編號("B" 作編號),而這些編號是二戰前的編號,對研究舊火車歷史有幫助。

所以,下一篇文章會加插旺角站至「總站」(九鐵興建時未有尖沙咀站)的「一號橋」至「五號橋」(當中幾條已消失)。

3) 舊走線
幾十年後大埔墟站至粉嶺站,仲有乜嘢搵得到?》介紹過「康樂園站」及新舊走線,建築圖則裏劃了一條「cancelled alignment」,原來當年施工時是規劃火車去到今天的圍頭村,然後左轉入九龍坑(今天是右轉)。原本設計避開了鑿走康樂園前的山體。

補充住咁多先,終於完滿解答 N38 謎團~~~~

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 支持原創

查看全部評分

估唔到九鐵內部人事都有睇大笪地
其實佢地一直有睇我網站,資料按需要「漏」給我,哈哈。
egg_studio 發表於 23-10-2022 05:22 PM
其實佢地一直有睇我網站,資料按需要「漏」給我,哈哈。

咁SET定Q & A 請教啦....
補番圖片,部分可公開,詳情請睇我網站,稍後在《旺角至尖沙咀站》一文介紹火車橋的資料。

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 有圖有文有真相

查看全部評分