登記成會員
搜索
查看: 6063|回復: 14

[圖片/文章] 由零開始-逐步換件之29er 「多圖」

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

又講多次先
由零開始,其實係講由咩都唔識到一知半解既小弟我

可以睇番
由零開始-逐步換件之傳動系統
由零開始-逐步換件之傳動系統-大欖試車
由零開始-逐步換件之全黑車架

今日假期開始,所以尋日一於展開大工程但由於邊做邊學,所以大部份時間都唔記得影相!
首先要介紹既係幫左我好多好多既
工具

賣完廣告,馬上開工

1)傳動系統
最先做既係將之前換上650b原車既
GX曲柄、BB芯、後波手、波腳 拆除

再拆除
座位、龍頭、手把

然後將原廠座位、龍頭、手把、同之前拆出黎既裝番上650b原車(下圖)

之前換左GX之後,只出過2-3次車就變成
有大量沙泥

清理好之後落返雪油,裝上29er車架

然後內走線波手、波腳
裝好波腳但拉完線之後,發覺因為內走所以差左2吋
所以要先換威也
事實上比想像中簡單好多

落樓下買一條長威也

然後換威也

外露部份加上膠殼,頭尾加線帽
膠殼原來包住鋼線
所以保護性高而且剪到我xx
然後威也拉到波腳,波腳走線我研究左好耐先睇得明!

跟住落黎

新29拎

加雪油落螺絲牙

因為鬆緊將會影響到齒輪同車架既距離
所以盡量扭緊

然後試裝上車架
手把方面,裝左波手、龍頭,龍頭要注意每口螺絲「平均」扭緊
基本上所有螺絲都要用呢個大原則

2) 前叉
跟住係我最花時間既前叉

headset研究左好耐,碗組底塞極都塞唔落!(差好多)
終於最後先知道原來係直接落bearing

介子亦都係,塞極塞唔落
原來要用「專用工具」打入去
最後比左25蚊,搵人打入去
亦見識到「專用工具」,又學到野

bearing搞掂,介子搞掂
加 墊片 龍頭 度位
「界」前叉管

打梅花樁

打好梅花樁加底、頂headset、墊片、龍頭、面蓋

3) 制動系統
sram 既 guide rs

尾碟160mm
前碟180,所以要加adapter

參考說明書既扭螺絲。螺絲亂扭,相信有機會會整「攣」隻碟
所以都係跟足

尾手制,因為油剎,所以冇拆到走內線
而係走外線,再整理管線
最後組裝完成

後記
由零開始,由咩都唔識到一知半解
計劃換件,一件件去認識規格
咩係BSA、BB30、曲柄長短出入、直管火山管、
9、10、11速鏈、咩係快拆扣、咁樣教波,威也裡面係點樣,原來有線帽
盒同飛輪又有鎖牙、卡式
26、650、29 齒輪比分別、呔可摺唔可摺真空
呢樣唔搭得果樣,果個可以轉呢個
原來好多平常只係「踩車」唔會識既野

有人話我咁樣買法仲貴,又工具又一件件買
仲要自己裝完唔知得唔得,裝衰左嘥左啲件!

但其實中間既樂趣、過程,同中間學到既單車基本知識
我個人覺得唔算貴,特別係睇完大笪地高層向新手買 Canon 紅圈鏡頭記(真實故事)

評分

參與人數 3積分 +90 收起 理由
DominicNg@G + 10 支持原創
egg_studio + 40 精品文章
admin-photo + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

竟然最大啟發係賣鏡個post...
any肥
我向師兄至敬

PS 你D相好手震呀頂你

成手油淋淋,污糟邋遢,得2指揸機,仲睇得到已經好好武功
咦,你油喉冇走內線嗎?

單車嘅嘢,話簡單唔簡單、但複雜又唔複雜,而且有心機的話,只要去官網(例如 SRAM)download 說明書,就有清楚步驟教你點 set 變速、set up brake 等等。

有啲嘢一定要識,一吓唔好彩響荒山野嶺單車有問題咁都自己識修理,去到單車鋪又唔會俾人「㩒」。
油喉走內線好似要「架餐」,要清左油再穿內線再加返油
果件「架餐」我冇,要淘,所以整住有得踩先
遲少少先穿返內去
GroupWebike(@G 發表於 14-5-2016 10:06 PM
油喉走內線好似要「架餐」,要清左油再穿內線再加返油
果件「架餐」我冇,要淘,所以整住有得踩先
遲少少先 ...

內線個窿只大過條油管多少,基本上甩左個鮑魚之後仲要甩埋管尾個圓頭至過得到,再裝返時就要呢件家生幫手:

https://item.taobao.com/item.htm ... amp;_u=g1pb7cl96008

當然裝返個圓頭時最好將裡面個欖牙都換埋啦。換油亦唔使太多工具,一個油杯,一枝針筒連膠喉就得(Shimano計,其他未換過唔知)。

佩服大大
在本地討論區,已很少有人分享開箱及安裝,讚!
DominicNg@G 發表於 16-5-2016 11:05 AM
佩服大大
在本地討論區,已很少有人分享開箱及安裝,讚!

因為某啲本地討論區有全職及兼職寫手,所以先有咁多 post。我地冇錢請人,所以要靠大家積少成多。

anordinaryman 發表於 16-5-2016 08:31 AM
內線個窿只大過條油管多少,基本上甩左個鮑魚之後仲要甩埋管尾個圓頭至過得到,再裝返時就要呢件家生幫手 ...

你套 brake 應該有多一 set 圓頭俾你 cut 喉後用,對嗎?

egg_studio 發表於 16-5-2016 11:46 AM
你套 brake 應該有多一 set 圓頭俾你 cut 喉後用,對嗎?

的確有2對 _DSC2623.jpg

油制穿內走線,我理解是:
1,油壺放油
2,拆油喉
3,T塞/橄欖頭 移除
4,油喉螺絲移除
5,穿內走線
6,穿油喉螺絲
7,安裝T塞/橄欖頭

8,重新加油
9,排除空氣
10,重複9

唔知正唔正確?
GroupWebike(@G 發表於 16-5-2016 01:53 PM
的確有2對

油制穿內走線,我理解是:

係喎,我諗埋一邊,冇諗過甩制果邊條喉添,應該仲好做,又學到野。

另外師兄枝叉上管點解要用鋸黎鋸?用界水喉通果D轆轆黎截會唔會方便D?
egg_studio 發表於 16-5-2016 11:41 AM
因為某啲本地討論區有全職及兼職寫手,所以先有咁多 post。我地冇錢請人,所以要靠大家積少成多。

...

0.人工正嗎?

大約四年前有舊同事轉咗去「開放」「米」做打手,負責幫俾咗錢嘅食肆寫 / 作食評,當年人工係 HK$80/hr。

依家就唔知有冇呢個價……香港某討論區以前都有請人做打手,依家都 cut 咗好多 lu,及集中寫多人睇果幾版。

egg_studio 發表於 17-5-2016 10:52 PM
大約四年前有舊同事轉咗去「開放」「米」做打手,負責幫俾咗錢嘅食肆寫 / 作食評,當年人工係 HK$80/hr。 ...

有朋友仍做「開放」「米」打手,不過好壞都要寫,收費是每個post計算,或可能是俾現金券去某間店開餐,限期前出post。