登記成會員
搜索
查看: 24845|回復: 11

[圖片/文章] 蓮麻坑、打鼓嶺、文錦渡禁區開放--現場報導(多圖)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

第三階段禁區開放(正名:第三階段縮減邊境禁區範圍)響幾小時前落實,因為住得近又識相關人士,知道有另類「開放儀式」,所以專登去睇睇。

另看:第三階段禁區開放 -- 單車路線前瞻及介紹

幾年前,第一階段開放時都有參加當地人 11:59pm 盤菜宴及「衝閘儀式」,不過今次第三階就非常低調,只有政府新聞稿發放(各大報章都只係轉載新聞稿。),可能係咁,當大約 11:40pm 踩單車去文錦渡檢查站,去到時只見一兩個疑似記者影相。至於「閒人」,只有我及一位某大學歷史系「行家」,幾個人響閘前等睇「開放儀式」。

第三階段禁區開放會有兩個閘口開放,包括文錦渡及坪輋。我選擇到文錦渡,因為面積大好多,而坪輋果邊就冇乜嘢好睇。

大約 11:40pm 踩單車去文錦渡。

去到時,貨櫃車通道已經封咗,有一班路標工程人員企曬響度 stand by。

而我就泊好單車 -- 換轉平日,咁樣泊單車一定連人帶車被人抬走 + 上庭。

等夠鐘期間,同警員吹吓水,問清楚禁區解禁範圍,特別係平日「偷入」果幾條村路,依家係咪真係開放咗㗎?

12am 夠鐘。警員好快手咁搬走曬路障、警告牌等等。

警車封路,乜唔係開放嗎?原來……(看下圖)

同時,stand by 嘅工程人員立刻用新鮮熱辣嘅瀝青將地上嘅「STOP」sign 填走。

填走「STOP」sign後,連中間條行車線都填走。

相中間 T 字牌原本係禁區警告牌,工程人員好快咁油白佢。

閘嘅另一邊,都係將「STOP」sign 填走。

十幾分鐘後,路障、路牌、行車線、Stop sign 清曬,警員及工程人員快速撤退,檢查站熄燈,完成歷史任務。

之後,就好似平時咁入去(依家禁區開放,所以唔駛「閱讀權限」了……)。相中係文錦渡路 -- 大家若記得,幾年前大笪地活動「新年飛bike行大運報告:華山-恐龍坑-邊境-長瀝-粉嶺」就係響呢條路回程。

之後係現在嘅禁區 -- 文錦渡管制站。呢度同沙頭角管制站一樣,一定要搭車入,換言之,若過關返大陸,唔可以搭的士閘口落、唔可以踩單車過關、行過去更加唔得,一定要搭過境巴士。

呢度就係當年大笪地「邊境揮手團」嘅景點 -- 「揮手區」。未參加過嘅,應該唔知點解叫 「揮手區」?因為呢個位置同深圳最近,十幾米外就係深圳,可以向響對面等巴士嘅深圳居民揮手及傾計。

呢張相唔清楚;第日日頭先再影過 -- 相中路口就係過去「偷入禁區」嘅主要路線老鼠嶺。以前,出入禁區的練單車路線,一般係由上恐龍坑,走村路落蓮麻坑路,然後老鼠嶺出坪輋,依家呢條路已「合法」了。

呢條係巡邏路,禁區開放咗都唔入得,所以有警員將佢拉閘。

亦因為呢條巡邏路及一啲歷史關係(應該由探險版版主講,因為佢有第一手資料),禁區開放後,前面嘅蓮麻坑路仍屬禁區,不可用蓮麻坑路進出蓮麻坑村。當然,有第二條路,請睇香港越野單車路線一覽表(非官方,但合法路線)

之後轉出坪輋。坪輋閘口比較簡陋,冇乜嘢好睇。

此外,坪輋閘口左右都係民居,為免騷擾村民,睇「儀式」都係去番文錦渡果邊。

不過,講開又講,以前好多人問點入禁區。其實,響坪輋閘口前一百米有村路,可繞過檢查站,入到去就可到達打鼓嶺村。(當年,沙頭角禁區一樣有一條「閘口旁邊的小路」,方便冇禁區紙嘅當地人出入……)

禁區開放報導到此完畢,大家以後多咗練單車好地方!不過謹記,唔好嘈生曬騷擾當地人,及記得幫趁 local 士多買汽水。

配合禁區開放,香港越野單車路線一覽表(非官方,但合法路線)又 update 了,大家多多支持。

評分

參與人數 2積分 +20 收起 理由
GroupWebike(@G + 10 有圖有文有真相
egg44 + 10 有圖有文有真相

查看全部評分

v informative thank you
謝謝師兄!
好詳盡  正到飛起

好奇問下: 羅湖道>羅湖車站 A1 及A2 出口 是否依然是禁區?  
心癮起想羅架車過深圳綠道踩下...

大家都知落馬洲太多水客上唔到的士...
hnixonk 發表於 20-1-2016 12:23 AM
好詳盡  正到飛起

好奇問下: 羅湖道>羅湖車站 A1 及A2 出口 是否依然是禁區?  

唔可以 -- 所有口岸,包括羅湖、落馬洲、文錦渡、沙頭角……都必須使用交通工具進出,所以,除非你有禁區紙,例如羅湖村、沙頭角村(中英街或沙頭角公屋),你唔可以用人腳或單車直入口岸過關。

egg_studio 發表於 20-1-2016 11:21 AM
唔可以 -- 所有口岸,包括羅湖、落馬洲、文錦渡、沙頭角……都必須使用交通工具進出,所以,除非你有禁區 ...

謝謝egg兄指點
只來到呢度

有乜睇?快啲介紹吓!

我過幾日等好天都會去踩單車。
本來諗住羅湖路可以入羅湖村,點知入村一定要經呢個閘...即系吾洗入,諗住閘邊小路有得繼續推進,點之下面系臭河無路,沿路左邊安睡地,所以吾闖......

今晚收工得閒響呢個單車版出篇遊記先

臭河

臭河

羅湖車站同羅湖村都系呢度入

羅湖車站同羅湖村都系呢度入
不過....真系要入村無話吾得既...哈哈
有朋友在上山下海 post 過以下:
「行157東脊落到山腳,發現有條橫山徑,所以回程要試試。姑且稱之「157走廊」。 」

「157走廊」無須上山就可以接通白虎山和蓮麻坑,只要稍加修理,將來一定好hit !

請問eggstudio 兄踩過此段未?

原文
呢條所謂 "157" 我一早就知,我地叫「拜山路」,入口係響警崗隔離,而警員會話你知唔通,原因係當地村民反對外人行,所以警崗警員「識做」……你踩單車入就一定會俾人截。