登記成會員
搜索
查看: 9767|回復: 15

[賽後報告] 魔鬼山小型地道

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

在同行友人帶領下, 造訪一個全長約10米之地道
洞口附近路徑明顯, 有數量相當絲帶引路, 相信其實唔少板友都知實際位置

地道入口

洞內狀況 (唔知點解有個鎚仔)

11781642_10203542183390310_3103948069097123012_n.jpg 11816986_10203542183430311_6518741709683153746_n.jpg
其實一轉彎已經見到出口, 但如一探此洞, 額外照明仍是必須
另外洞內長有不少菇類, 左圖可見連倒吊生長都有

出口比較小, 幾乎要用爬的方式出來

第一次正式出相, 多多指教。

評分

參與人數 1積分 +36 收起 理由
egg_studio + 36 支持出相

查看全部評分

支持出相出後記!
支持大家多點記錄香港所餘無幾的有意義地點
其實當日於山的另一邊不遠處路傍亦發現一條較短的地道,
一眼睇晒, 目測約3米長, 但無穿越亦無影相

聽聞其實全港九以至新界有大量呢類地道?
5542 發表於 4-8-2015 09:45 AM
其實當日於山的另一邊不遠處路傍亦發現一條較短的地道,
一眼睇晒, 目測約3米長, 但無穿越亦無影相

市區其實好多
好多都係二次大戰時港英守軍準備來迎戰日軍
但由於日軍入侵前的當時港督羅富覺不積極於防禦工事,到1941年港督楊慕其接手才重新佈防,但時間有限,所以香港市區留有大量這類爛尾戰時遺蹟

(參考資料:天地圖書:孤獨前哨-太平洋戰爭中的香港戰役,第二章第五節-香港政府的戰爭準備,鄺智文、蔡耀倫著 2013年9月)

樓主可睇番我寫嘅「開山掘路」系列,我地響大帽山發現咗大約二十多條/個日軍嘅地道及戰壕。問過政府人士,果啲地洞及戰壕之前沒有被發現過,也沒有紀錄。
好多有意義地點尚待考察
啲圖死晒?

實驗證明用Facebook upload係會死圖...

見推文推得咁過癮, 特意重新上載有關照片
咁其實算唔算係防空洞?
kaiboy123 發表於 21-10-2016 01:32 AM
咁其實算唔算係防空洞?

我覺得唔算,正式應該叫叫「地洞」或「」軍事隧道,因為要嚟打仗,唔係俾人入去避難。
依處我都有玩過。
也有可能係日軍掘既, 因為二戰後期盟軍都有轟炸佔領香港嘅日軍
多謝師兄分享
歌賦炮台下層有冇特別故仔?
搵日行過睇下先