登記成會員
搜索
查看: 4482|回復: 4

橋咀島的仲夏夜之夢

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

朋友們在whatsapp 開始計劃的時候,我在想他們一定是瘋了。他們計劃在6月20-21日這些全年最熱的日子去露營,而且大半人都沒有太多野外經驗,我本來盤算了他們一定會覺得苦不堪言!但天公造美,到步時遇到美麗的黃昏日落,金黃色的光輝照在海岸,勾劃出非常美麗的風景。到了晚上吃過晚飯後,月色稀微,微涼的海風伴著夏季大三角、本人的天蠍座、處女座等等星座在深空中照耀,我們都不願去睡。直到差不多凌晨4時,天空開始下雨⋯ 我們還以為今次的旅程會在滂沱大雨中完結,但結果那些零散驟雨加上早晨的陽光,為我們帶來了大大的一彎彩虹。大概中午,朋友還拉我到牛尾海那邊初試浮潛⋯ 充實得不得了的周末,令我非常感恩有一班既瘋狂也開心的朋友陪在一起!
(原文:http://www.almanli.com/midsummer-night-dream/

_LI_3506.jpg _LI_3508.jpg _LI_3513.jpg _LI_3519.jpg _LI_3521.jpg _LI_3542.jpg _LI_3548.jpg _LI_3553.jpg _LI_3554.jpg _LI_3555.jpg _LI_3586.jpg _LI_3890.jpg
橋咀沙灘可以扎營咩?救生員無理由比你哋咁做㗎
wongdavid 發表於 22-6-2015 08:35 AM
橋咀沙灘可以扎營咩?救生員無理由比你哋咁做㗎

你在康文署指定的沙灘範圍就梗係唔得啦,但成個橋咀島咁多地方⋯
我地扎營位置係法定公眾泳灘再隔離的一個小沙灘
雖然都係唔合例,但就唔關康文署的救生員事啦⋯
又應該唔係郊野公園範圍,即係又唔關漁記事
最壞情況應該就係警察會票控,好似立法會大樓傍果D營咁情況啦
如果唔係郊野公園範圍,咁就一定無王管喇
無王管是王道!