登記成會員
搜索
查看: 33021|回復: 17

720nm 紅外線濾鏡 Suntec 試拍

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

手痕在網上郵購了77mm的紅外線濾鏡,
昨天傍晚終於收到濾鏡,
包裝一般啦,起碼欠缺了盒內的海綿塾呢!

估計應該是國內生產外銷的吧?
盒外寫滿了英文及日文,
但沒有原產地。
反正只是玩票心態,
隨手試幾張吧!
在office的窗口放好相機試拍兩張。
第一張是"彩色"照:
和網上看到的有些不同,天空都是紅紅的…
要找找資料為什麼了。
第二張以mono tone去拍攝,可以看到下部的植物都偏向淺灰。

另外,濾鏡把入光量降低很多很多,
曝光級數要調大十級左右吧?未去計算…

遲一些會再多拍一些!
買左幾錢?!
$330已經連速遞送到公司
原來要用raw影,之後把WB指向綠色的東西(例如樹葉)就會得出以下顏色效果:
要攪到好似雪景就好feel喇 ~~
原帖由 c_Foo 於 2008-9-25 16:24 發表
要攪到好似雪景就好feel喇 ~~

我估要成分鐘曝光!一係開到iso 800~~
Turn光d,最好睇埋本秘笈,就連三百幾都慳返( 攞d $$買清潔cmos kit set仲好喇 )!

原帖由 c_Foo 於 2008-9-25 17:49 發表
Turn光d,最好睇埋本秘笈,就連三百幾都慳返( 攞d $$買清潔cmos kit set仲好喇 )!

光得濟啦!師兄~
原來用之前要做左custom WB 先,就會好好多!
參考:
http://filsg.com/smf/index.php?topic=6073.0
響 HK Yahoo Auction 見過有套 kit 可以改 DSLR

不過,數碼機入面粒 CCD/CMOS/APS 可以接收紅外線嗎 ? (或者科學d講,對紅外線波長有反應嗎?) 如果粒 CCD/CMOS/APS 根本"睇"唔到紅外線,果 filter 只不過將 d 野變晒紅色,然後再用後期加工變咗做 "紅外線效果"嘅相?

有呢個問題係因為諗起菲林機都要買紅外線菲林先影到紅外線相,因為普通菲林對紅外線冇反應。
egg_studio,你有所不知了,cmos本身是會「見到」紅外線的,反而因為咁,所有(除了leica 某高檔型號,好似係m8)外,在cmos/ccd前都會加了「ir cut filter」,果d 改機的,就是remove了原廠所設的這塊filter,從而得到高速的ir效果。

可參考:http://www.digital.idv.tw/DIGITA ... S/oh9/index-oh9.htm
咁據你咁講,除非改機,咁就算加咗呢塊filter都應該影唔到紅外線相架woo
egg_studio兄知其一而不知其二了,cmos 前IR Filter其實並未完全cut哂紅外線,可能cut左九十幾個precent吧!
視乎不同廠的設定和技術。
但因為cut了大部份,所以基本上對成像影響十分輕微。
而ir filter就係將可見光block了大部份,但仍然容許紅外光經過。
結果,令進入的光線絕大部份為紅外線,但由於光線微弱(因大部份被內置cmos前的ir filter block了)
所以需要很長的曝光時間才可以影到曝光正常的照片。

明白了嘛?
明白了

為了更明白,請你下次見面時借我研究下......
但係我唔明白點解人地影到白色,我就紅扑扑…
我估......記住係「估」

科學d 講,人係睇唔到紅外線,而紅外線又唔係紅色,而對於感光元件黎講,紅外線波長(或者應稱為能量)只係刺激感光元件產生電流/訊號 ,而呢個訊號詮釋出d乜野顏色其實係睇相機的 cpu 或後期-- 而呢點就係用 DSLR 同 IR film 嘅分別。
um... 同意,因為人眼睇唔到,又點SHOW到佢係咩色呢?

只係可以講,越熱就越深色吧!
回覆 17# Homan

唔一定㗎,溫度/熱凍只係相對關係,熱會係深或淺,都係要睇番感光元件點詮釋接收到嘅訊號。