登記成會員
搜索
樓主: egg_studio

[賽後報告] 新年漫走 -- 屯門至上水「越野」單車徑 + 軍營 + 麒麟山

2018年更新,搭巴士坐上層睇得好清楚,單車徑已成形。
我想去呀。開團啦
egg_studio 發表於 21-7-2018 12:03 PM
2018年更新,搭巴士坐上層睇得好清楚,單車徑已成形。

係成型,但看到好幾段斷絕和尾草。
DominicNg@G 發表於 23-7-2018 10:53 AM
係成型,但看到好幾段斷絕和尾草。

相中呢間屋已拆卸,原地成為工地,但應該唔係單車徑走線;單車徑會響相中右邊約十米外。
Homan 發表於 21-7-2018 06:51 PM
我想去呀。開團啦

開乜鬼?原本「越野版」單車徑正興建為石屎「平地版」單車徑,等一兩年通車時先去啦。依家可以踩住附近嘅竹林路段。
egg_studio 發表於 23-7-2018 10:00 PM
開乜鬼?原本「越野版」單車徑正興建為石屎「平地版」單車徑,等一兩年通車時先去啦。依家可以踩住附近嘅 ...

轆這條單車徑興趣不大,如果轆佢只因最快及安全到達元朗。

睇返粉嶺往大埔這條單車徑,係多人轆,但遠遠不及大埔至沙田/大尾督,等到上水至元朗打通後,相信亦不會多人使用。
DominicNg@G 發表於 26-7-2018 04:58 PM
轆這條單車徑興趣不大,如果轆佢只因最快及安全到達元朗。

睇返粉嶺往大埔這條單車徑,係多人轆,但遠遠 ...

我同意,始終沙田至大埔係一氣呵成單車徑 + 風景靚,反而大埔至上水斷斷續續……我留意上水至元朗段,雖然未起好,但知道同樣斷斷續續,多次穿插新田公路及青山公路左右線。