登記成會員
搜索
查看: 11022|回復: 8

wargame 術語 - 何謂「撩槍」

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近一兩年朋友圈中又興起玩氣/電槍,由IPSC開始;後來練習 2 guns;間中就會搞一次 CQB(近距離室內槍戰)或者 Wargame。
其中有一個 Wargame/CQB 術語叫「撩槍」(下文又叫「了槍」),我第一次 CQB 時有幸場主有詳細解釋,剛剛又在網上看到以下對「撩槍」的定義討論,所以轉載:(原文:http://www.wargameyau.net/forum. ... 290&pid=1729347

其實了槍雖然有人主張話危險問題了甩你副鏡,但在下認為除非在轉角位或近距離,否則在outdoor 長距離交戰下,了走人副鏡的可能性不大,要講危險,班友仔係安全區試空槍仲危十倍,基本上次次收費場,一日之內總有幾件蛋散係咁。仲大條道理話冇彈匣嘜實實等,倒沒太多旁觀者對此有激烈抗爭。

了槍廣義來說是出槍唔出人,佢射到你,你射唔到佢,雖然有D 屎忽鬼大條道理話「唔通凸出黎任你射咩?」,但這是遊戲不是實戰,
實戰來說有邊個會凸頭甚至嘜標石肓手射擊成個身出哂,一定係閃閃宿宿鬼鬼鼠鼠因為中槍真係死人。
但重申一次這是GAME,一班人按既定RULE 去進行活動謂之GAME,RULE 之設立不外乎兩樣,公平性跟趣味性。
明顯的了槍係非洲內戰地區最常見,人就龜係石牆後面,手就舉起支AK 係咁掃,雖然電影入面呢D 卒仔會瞬間比主角KO,但實際上只要你支槍係無限子彈又唔會過熱,
呢招雖然未必立於不敗之地,但只要對面唔似飛虎 2 槍槍爆頭中五毫子,呢招確實有效,真AK 30 粒,AIRSOFT 600 粒,這是分別。

回題目,呢招算唔算了槍? 技術上他可以否認,因為佢出左面,你可以打佢塊面,但意識上我認為同了槍無甚分別,其目的都係出d 灰色招數做成「有我打你冇你打我」,的狀態,
個觀察洞要幾大先為之合格?如果size 只有部手機咁大,甚至一個廁紙筒咁大,夠隻眼望就好。我比你 40 米外任射,佢唔宿,你都未必打得中佢,又唔係精盡射擊,何況實戰的壓力當中。

除此以外其實仲有一招,就係搵一個平頂cover,或者「凸」字型的東西,出槍射擊,只係凸隻眼出黎望,槍咀仲高過個頭,即係好似肩托迫擊炮咁射,
宿番果1/8 塊面唔洗0.1 秒,你話佢「了槍」?唔算wo,因為見到頭,雖然凸出的部份分分鐘細過個拳頭,但技術上佢冇了槍,但撇除判定yes / no 了槍與否,
呢種射擊背後既心態又是如何? 不言而喻也。

圖文並無關係⋯ 只係有型 only

我連 IPSC 都未知係乜?
睇舊post啦!
咁唔入彈匣呢隻係乜玩法?

Screen Shot 2015-01-26 at 4.02.47 pm.png

呢個玩法叫「Bingo」
在太近距離遇到對方(約3-5米內),你可以發出比較震憾的聲音去叫「Bingo」
唔駛開槍對方就要「死」
係 wargame 裡面最高的技巧
Homan 發表於 27-1-2015 03:32 PM
呢個玩法叫「Bingo」
在太近距離遇到對方(約3-5米內),你可以發出比較震憾的聲音去叫「Bingo」
唔駛開槍 ...

咁當對手響一定距離時(超過 3-5 米),冇彈匣點樣開槍?若果做 Bingo 條友發現 3-5 米外有敵人,係咪要行埋去(因為冇得開槍)bingo 敵人呢?如果係咁,我揸支水槍好過玩氣槍 lu。

呢個 rule 重點唔係有無彈匣,而係避免近距離開槍啫
例如我已經偷偷地繞到你的後方,我走到幾步之遙的距離
我當然可以選擇開槍,但更好的方法就係叫一聲「Bingo」
咁就會令對方受傷及大家爭嗌機會減低囉
所以我咪覺得係相中人唔記得入彈匣就擺 post 等影相囉。
egg_studio 發表於 29-1-2015 08:16 PM
所以我咪覺得係相中人唔記得入彈匣就擺 post 等影相囉。

你睇漏呢句⋯ 「圖文並無關係⋯ 只係有型 only」