登記成會員
搜索
查看: 6305|回復: 4

青洲遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

港島堅尼地城對出有兩個小島,分別係青洲及小青洲,英文名叫 Green Island,島如其名,係翠綠色嘅小島。

導遊叔叔了解本港內外島嶼,乜乜叫雞島、髮廊島、獼猴島等等行情。

青洲島上有已列為法定古蹟嘅燈塔 -- 據導遊所述,青洲並非如外界傳聞所講嘅禁止登島,只係島上嘅戒毒中心及著名嘅越南船民羈押中心不對外開放,加上冇固定航班,縱使與堅尼地城只有幾分鐘航程,不過零遊客、零居民。

青洲燈塔。(前:舊燈塔;後:新燈塔)-- 詳細可睇:
青洲考察遊
遠眺南丫島「三支香」。

從另一角度欣賞維港景色。

For the centre that is not open to tourists, have anyone tried to get in?
MelodyKwan@FB 發表於 27-5-2016 10:34 PM
For the centre that is not open to tourists, have anyone tried to get in?

No, it is illegal. Here are tips:

我地並非坊間果類「突入」、「廢墟」群組;由於呢度嘅會員嘅職業關係,我地可以循正途申請或聯絡業主,得准許先會入去。

例如早前往某燈塔,果度 24 小時有人看守,由於我地屬某團體,所以可入內考察。請參考 https://www.photomarket.hk/forum. ... 5638&extra=page%3D2

Tips : 一般做完考察後,我地會將報告嘅 copy 送交業主或相關部門,咁下次再申請時就易好多。
Tip 2 : 若去監獄,可向懲教署申請(只限團體,而佢地會先嚟你機構做一個講座先,聽完先有得去監獄) -- 早前去過某監獄參觀,因為你閱讀權限唔夠所以睇唔到啲相。

要包船入去?

戒毒所有不定期航班,$25 一位(上年價錢)。如果自己去,要包船;以航程及船費計,應該係全世界數一數二最貴航線。

我地早前去多次,請留意稍後 posts。