登記成會員
搜索
查看: 14566|回復: 10

求教 - 色溫問題

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

在公司的大堂為同事拍照,如果改變閃燈角度、輸出,
結果只可以人物曝光、色溫準,但背景色溫偏離。
testing photo.JPG

請問有何方法可以得出以下效果? (雜誌社拍的,不知道有沒有後製)
dr. chow-.jpg

只有利用大燈(打燈全個大堂)?或者photoshop?
現在正利用photoshop後製,但想知可否以機頂閃做到如此效果
photoshop 把人物勾出來,再key上一個背景色溫準一點的背景 (求其之作,請見諒)
<br>
<br>圖1:以人物為準的白平衡,背景色調偏暖<br><br>&nbsp; testing2.jpg
<br>圖2:以背景為準的白平衡,人物色調偏冷<br><br>&nbsp; testing3.jpg
<br>圖3:利用photoshop把兩者合成
用完PS合成人物同背景色溫唔配合, 人物都要改改色溫.
我有2個方法:

1. 先測定現埸的色溫, 然後用color gell 紙去改正閃燈的色溫, 令兩者的色溫一致。
2.影RAW後用software轉做2個TIF , 1張改正背景色溫,另一張改正人物, 在photoshop的 select/color range 內把兩者合成
我嘗試改咗少少, 但我現在用緊laptop, 個mon唔啱色
即係大家對呢個情況都係出兩張再合併?

我個post 醫生果張,睇唔睇到雜誌社係唔係都係咁做?
之前用機頂燈影,只要前期 set 好,色溫唔會黃,如果好似上面咁 set  哂燈就會更為立體。
好人兄做野個度d同事幾得
其實同事們正職係Model,兼職係護士!!!
返工玩cosplay, 放工作model。 又幾好喎
好多打工仔放工果份先係正職,潮流嚟架嗎 !!!

回復 6# 的帖子

有少少唔同啵~ 我張係close up~~ 你呢張係wide、同埋唔近主體