登記成會員
搜索
查看: 3770|回復: 10

超長炮pro-sumer機有何推介?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近日想買一部超長炮pro-sumer機(40X或以上),專注雀鳥或昆蟲等生態拍攝,不知道大家有沒有推介呢?大光圈、防手震、大ISO、減噪等我知好重要,那個牌子表現會較好呢?除此之外,那些功能要留意呢?長距對焦是否很困難呢?

基於方便及價格原因,暫不考慮單反或無反等換鏡頭相機。

近期較合心水的有:
Olympus SP-100
Samsung WB2200F
Fujifilm FinePix S9400W
Sony DSC-HX400V

其實也有考慮過Nikon及Canon,但今年好像還未有這類超長炮發表.....

先講大光圈、遠攝或超遠攝(影雀我當最少300mm) -- 若要有呢兩樣嘢,鏡頭size一定唔會細,否則只有靠後期和電子去補償,因為物理學上應該唔容許發生,所以好難會有細機又好質素。
你咁講我要等等專業攝影網站實測或真實用家報告後才作決定~
我還以為科技進步會令這些超長炮傻瓜機質素見得下人添
wongdavid 發表於 12-5-2014 11:18 PM
你咁講我要等等專業攝影網站實測或真實用家報告後才作決定~
我還以為科技進步會令這些超長炮傻瓜機質素見得 ...

光圈 f8 夠唔夠大?唔得的話就要大機了。

egg_studio 發表於 13-5-2014 12:40 AM
光圈 f8 夠唔夠大?唔得的話就要大機了。

以Olympus SP-100計,光圈2.9 (W) - 6.5 (T)
Samsung WB2200F,光圈2.8 (W) - 5.9 (T)
Fujifilm FinePix S9400W,光圈2.9 (W) - 6.5 (T)
Sony DSC-HX400V,光圈2.8 (W) - 6.3 (T)

一般鳥攝夠唔夠用?
就咁睇佢哋網頁嘅sample相就幾唔錯

wongdavid 發表於 13-5-2014 04:39 PM
以Olympus SP-100計,光圈2.9 (W) - 6.5 (T)
Samsung WB2200F,光圈2.8 (W) - 5.9 (T)
Fujifilm FinePix  ...

sample相都信?

無其他reference,無計
所以都係等其他用後報告再作決定
其實在我睇,出廠日期/價錢差不多的話,各廠的水平不會差多少
Homan 發表於 14-5-2014 07:06 PM
其實在我睇,出廠日期/價錢差不多的話,各廠的水平不會差多少

依類機睇嚟真係唔多人用,新機出咗成個月都無一篇好少少嘅用後報告......
非也,只係講到幾勁,其實只係一部傻瓜機,始終鏡頭/鏡片 size細、 CMOS面積細的話,從物理學上睇唔可能有好嘅質素。

好似哈勃太空望遠鏡,冇可能做到相機咁大。
無計,無諗住用好多錢,加上粗用,所以唔諗靚機住