登記成會員
搜索
樓主: egg_studio

重遊金門之旅 2014 速報

DesmondWan@FB 發表於 7-9-2014 08:00 PM
哦....我以為禁單車
咁去玩梗係安全好...邊個出事都唔想
多謝提供,,,其實我朋友都係兩或三年前去...是否當 ...

分享多少少資料 -- 金門島上有幾種交通工具:

• 免費單車:唔計自已己響香港帶去,有政府免費單車及租單車。免費單車一如之前所講,我地第一次去時就以為踩得過,亦已經抱住「唔駛錢唔好有期望」嘅心態,結果都係中伏。
  • G 牌單車:所以,第二次去時經民宿代租單車,$300 台仔一日,當然係台灣名廠 G 牌 -- 相對免費單車,G 牌當然係宇宙最強,比神七日創世仲要偉大,但其實比吐露港租果啲單車差唔多。
  • 電單車:$350 台仔一日,比單車貴 5 草台仔,有國際牌就租得。我老婆都係租呢種車。極速唔高,約 40 km/hr。
  • 私家車:$1800 台仔一日,同樣國際牌搞掂。
  • 的士:我地響小金門包的士,$1000 台仔一日,坐 5 個人,司機又係導遊,帶我地去晒小金門名勝。
  • 觀光巴士:班次疏落,民宿附近冇得搭 -- 要轉車出「省城」先有,所以不如自己租車好過。

egg_studio 發表於 7-9-2014 09:18 PM
分享多少少資料 -- 金門島上有幾種交通工具:

好詳細 唔該 我對電單車同租G牌有興趣...
Cap左呢頁D資料先