登記成會員
搜索
查看: 4118|回復: 9

自來狗

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

自早年有「自來貓」、「自來野豬」、「自來馬騮」後,幾星期落雨果幾日,有一隻流浪狗嚟我屋企生 BB,一開六下,依家有 6 隻小狗走來走去。

DSC07684.jpg DSC07668.jpg DSC07669.jpg DSC07688.jpg

好兆頭喎
係咪用支 tele 開大光圈 zoom 埋去影呢?
個散景幾靚

好似混左少少沙皮?耳仔 dup dup 皮"巢巢"咁
Homan 發表於 11-4-2014 01:19 AM
好似混左少少沙皮?耳仔 dup dup 皮"巢巢"咁

係流浪雜種狗。

用50mm自己zoom自己埋去。
egg_studio 發表於 11-4-2014 07:55 AM
係流浪雜種狗。

用50mm自己zoom自己埋去。

a99 內置 digital zoom?

Homan 發表於 11-4-2014 09:42 AM
a99 內置 digital zoom?

不,用自己隻腳行埋去。

a99 除 digital zoom 外,仲有 2 種類似 crop mode嘅 zoom,不過用腳行靈活d。
尐狗仔乜色都有?
willywong 發表於 13-4-2014 05:13 PM
尐狗仔乜色都有?

有全白、全黑、啡、啡黑,如果響一百年前,就係研究隔代遺傳既好材料。

好都人都話「自來狗」好,不過我屋企情況不能養到狗,而且連「流浪媽媽」一共七隻,搞唔掂。

最後經漁護署及朋友協助,安排某私人機構幫手,依家有醫生檢查、絕育、及安排領養 -- 雖然機構要收「兩家茶禮」 -- 收我及將來領養人士嘅錢,不過都好過要佢地繼續流浪,而且同 XX 動物協會唔同,佢地不會人道毀滅,就算將來冇人收養,佢地會負責養佢地。(我去過果間機構,應該信得過)

機構內最後都冇人領養嘅,結果養到咁大。