登記成會員
搜索
查看: 13718|回復: 29

[推介/評論] 大家好~買山地單車~加左圖片

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

唔該咁多位C兄幫幫手解答下~
2014年7月計劃由成都踩單車去西藏<<川藏線>>..全程2000幾公里
所以想買架單車~~因為有好多野要準備同有好多野買既關係~~買唔到太貴既單車~~
我自己就睇中左~MERIDA BIG 7 900 $8100 同 BIG 7 XT  $11000呢2架車~但唔知邊到有貨同幾多錢~  大家覺得呢2架車點??<<推介下買其他都可以>> 如果有C兄有去睇單車唔知可唔可以幫我留意下邊到有~唔該哂~~同邊到買平D~如果有C兄識人買有得打折就緊加好啦~~哈哈~~唔該哂咁多位C兄~~希望可以完成我呢個夢想~

走這樣的路

lcc100_200 發表於 12-12-2013 04:48 PM
好呀好呀。。唔該哂。。

呢架係返大陸踩長途用嘅車,鋼架、「蝴蝶」頭 bar、700-23C 有紋呔、48T/34T 前餅。

點解會咁配搭,因為:

• 鋼架 -- 冇關係,因為呢個架踩咗廿幾年,仲未爛。
  • 「蝴蝶」頭 bar -- 踩長途,特別係好多日數,相對 dup 頭會舒服好多。
  • 700-23C 有紋呔 -- 有一定速度,亦足夠應付國內沙石路及雨天,而且呢對係防刺,冇咁容易爆呔。
  • 48T/34T 前餅 -- 足夠輕鬆 keep 住 20-25km/h,踩長途冇咁快倦。反正不是比賽,不需 keep 住 30km/h 以上。

IMAG2129.jpg IMAG2130.jpg

我也有 26" MTB,亦試過配幼呔返大陸踩長途,但經驗係,除非入山,否則 26"/27.5" MTB 不適合長途用的。另一方面,國內車友有 d 已經用 road bike 踩川藏。

此外,講多少少 27.5" -- 我估你應該睇咗台灣「兩大名牌」近一年不斷吹捧 27.5"(誤導新手話亞洲人唔 fit 29",但唔知點解「兩大名牌」又出 700C 單車,難道不知道 700c = 29" ??)。實際上,26"及27.5" 冇分別,只要響 26" 車裝粗 d 嘅呔,直徑已經有 27.5",所以純粹係 marketing,不要上當。

最後,又嚟老生常談,踩單車 -- 七成人三成車,所以若要應付 2 千公里路,先操 fit 自己副「計」先 -- 特別要注意,川藏公路大部分超過海拔 2500m,正好有高山反應,若你未請試過響 2500m 以上做帶氧運動(帶氧運動,不是搭車經過/行路),最好搵機會試一試先,確認冇高山反應 / 冇嚴重高山反應先好去踩川藏。

lcc100_200 發表於 15-12-2013 08:26 PM
而家無車呀~~其實我唔係D單身高手我試唔出有咩分別~~好像D人話美記D車架軟..但有幾多個人分別到出來呢~~ ...

唔好睇咁多香港討論區,果度大部分係打手/廣告佬。

我踩左單車超過20年,約八、九年前開始學 MTB,曾擁有過 Merida 及 Giant。切身經驗係,七成人三成車,若要着重果三成,經驗係,Giant 輝煌時代已過,Merida 從未輝煌過。響比賽層面上,唔會太多人用呢d牌子(職業賽贊助焗用就冇得講)

呢兩隻牌子,不相伯仲,大家都係最差嘅單車,將價就貨,得個平字,但marketing 就吹到d techique 天花龍鳳,所以成為大部分新手最愛。

假如你手頭係得六七千,其實根本冇得揀,只有台灣兩大名牌,連好少少嘅國内牌子都唔夠,除非買二手或舊一兩年款式(例如我之前話果d六七千Cannondale 29ER 硬架)

之後過一兩年有經驗咪後悔,到時若仲對單車有興趣,就知應該點了。
egg_studio 發表於 16-12-2013 12:02 AM
唔好睇咁多香港討論區,果度大部分係打手/廣告佬。

我踩左單車超過20年,約八、九年前開始學 MTB,曾擁 ...

c兄你講得岩~~~因為我自己對單車又唔了解所以對新手只有買成車~同大家都買開既~~~我連咩件有咩好什麼都唔識~~咁好難選擇既~~  我唔係單車發燒友~~只係鐘意上踩住單車去周圍去~~所以我想買山地車~起馬我自己覺得咩路都ok>.<...~可能係辛苦d....有人叫我自組..叫我買咩件~~唉~~我都唔知個價幾多~~~又間間都唔同價又唔識人....都好難搞>.<...
若果踩公路長途,不入山,我建議相同 budget 下,買架六、七千嘅 29 寸 MTB ,或者,買架 700C city bike。

記得,你係踩 2000 km 公路長途,不是入山,而且,你既然諗得踩 2000km,體力應該有番咁上下,所以不應該考慮 26/27.5 車。

你可以去 Trek (上水)或飛球,我前日去過飛球,有 d 29" 車標價都係六、七千。

Merida...... 若你有番咁上下車齡或經驗,應該連問都唔會問。
@egg_studio  點解唔建議果D硬架配粗呔旅行車?
我指呢D:

egg_studio 發表於 12-12-2013 12:11 AM
若果踩公路長途,不入山,我建議相同 budget 下,買架六、七千嘅 29 寸 MTB ,或者,買架 700C city bike。 ...

C兄你好。。去西藏既路我諗應該都唔係全係公路因為我上睇過都幾崎嶇。。沙石。。要返過20幾座山。。。29"我就唔考慮。。27。5都ok。。。
如果樓主計劃果條路,用MTB 就揾自己辛苦,用旅行車就都可以,不同最好都係29"或700C嘅旅行車。
唔好有錯覺,路面爛及要上山就一定要MTB,用700C配粗少少+有紋嘅呔已經足夠整個中國嘅爛路了,特別係果d所謂沙石爛公路根本係 摩 托 及汽車都行到的話,根本冇需要用MTB(MTB係用嚟入山,不是for 馬路)。若樓主認為26最好或夠力,我只能祝你好運(希望你踩完2000km唔後悔)及建議你鍛鍊好身體先出發。
Homan 發表於 12-12-2013 01:47 AM
@egg_studio  點解唔建議果D硬架配粗呔旅行車?
我指呢D:

因為川藏條路根本係俾汽車及摩托行, 既然汽車摩托都行得,唔需要咁粗嘅呔,而且要上山及長途,最適合係700C有紋呔(類似我橙色果架)
egg_studio 發表於 12-12-2013 10:53 AM
因為川藏條路根本係俾汽車及摩托行, 既然汽車摩托都行得,唔需要咁粗嘅呔,而且要上山及長途,最適合係7 ...

C兄其實你都講得岩既。。。不過我買山地車其實都仲有個原因。。第日去其他地方玩都可以應付到。。。。c兄你果架點架。。你講既700c係唔係好似美記既跨界車咁 呀。。
lcc100_200 發表於 12-12-2013 02:21 PM
C兄其實你都講得岩既。。。不過我買山地車其實都仲有個原因。。第日去其他地方玩都可以應付到。。。。c兄 ...

今晚影相俾你睇再詳談。
egg_studio 發表於 12-12-2013 03:15 PM
今晚影相俾你睇再詳談。

好呀好呀。。唔該哂。。
egg_studio 發表於 12-12-2013 03:15 PM
今晚影相俾你睇再詳談。

又話影相俾我睇~~詳談???
lcc100_200 發表於 13-12-2013 12:03 AM
又話影相俾我睇~~詳談???

上面有相有詳談啦~~~
講漏咗一樣十分重要......係另一位師兄的經驗,就係若你去川藏果時天氣係零度的話,千萬唔好用 Shimano 或用礦物油嘅油掣,否則氣溫低時礦物油會結冰,即係冇 brake。果位師兄經歷係,同行大部分人用 Shimano 零件,有次去到某省分,零下唔知幾度,所有 Shimano 人d brake 全部結冰,冇得踩,要出城俾錢換鋼線 brake / V-brake。

所以,用 C 夾就冇呢個問題,而且容易維修。
egg_studio 發表於 13-12-2013 12:19 AM
講漏咗一樣十分重要......係另一位師兄的經驗,就係若你去川藏果時天氣係零度的話,千萬唔好用 Shimano 或 ...

等到訓左哈哈哈。。。c兄我問過去西藏的人。。話凍到油剎會結冰在318川藏線唔會發生。。如果真係凍到結冰咁c剎都無法回彈。。。不過我都係想買返山地車。。而家每日都有練跑步。。希望有幫助啦。。
礦物油會結冰,但C夾/V brake 冇油,所以唔會結冰㗎!
另外用dot 油嘅油brake都唔會結冰,你要搞清楚先上路呀。
egg_studio 發表於 13-12-2013 02:11 PM
另外用dot 油嘅油brake都唔會結冰,你要搞清楚先上路呀。

喔。。。。我都係聽d c兄講架。。佢話318唔會去到油剎結冰。。同埋我7月去。。佢話去豬風就會,。不會佢果陣架車既油剎結左既時候。。佢朋友既v剎一樣剎唔到。。。
lcc100_200 發表於 13-12-2013 03:41 PM
喔。。。。我都係聽d c兄講架。。佢話318唔會去到油剎結冰。。同埋我7月去。。佢話去豬風就會,。不會佢果 ...

V brake 冇油,所以無可能結冰,應該係佢朋友隻手凍到彊咗。
egg_studio 發表於 13-12-2013 07:59 PM
V brake 冇油,所以無可能結冰,應該係佢朋友隻手凍到彊咗。

哈哈。。我諗一定係咁。。。c兄如果我想7000左右自組一架山地車做唔做到。。定係買成車好??
樓主你而家有無單車?
你可以跟我地玩一轉先,到時我地架架不同可以比你感受下