登記成會員
搜索
查看: 33044|回復: 55

大笪地高層向新手買 Canon 紅圈鏡頭記(真實故事)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

據知,大笪地某高層早前向一位 80 後相機仔(不是相機佬)買一支 Canon 「後菲林」年代 EF 鏡頭,遇到以下趣事,分享一下:

上圖為 EF 100-400mm 鏡頭,但是否就係我所講果支「後菲林」年代 EF 鏡頭?由於與本故事無關,不予置評~~~~

該鏡頭開價只係一般二手價嘅 1/3(唔係原價嘅 1/3 !!!),所以吸引該大笪地高層。經聯絡後,賣家確認價錢無誤,但電話中清楚表示鏡頭有問題,所以先會咁平。大笪地高層計過條數,諗諗雖然係壞,不過可能加埋修理費計落仲有 so,所以都約賣家出嚟睇貨(睇吓點壞法)。

見面當日,賣家係一個 80 後,個樣少少柒,揸住部 Canon 新手最愛嘅硬膠 EOS-xx0D 相機,而待沽鏡頭就插響部機上。

賣家 body 連鏡一齊俾大笪地高層試(所以大笪地高層雖然帶咗 body 響身,但果一刻冇攞出嚟)。高層開機一試,發覺測光有反應、body 讀到光圈值,但不能對焦。高層一邊試,80 後賣家不斷提醒:「支鏡頭壞,對唔到焦,所以我先賣咁平。你慢慢試清楚啦。」

期間,賣家同高層吹水,講吓遲 d 要換 full frame 機、買多支乜乜紅圈鏡、又問吓平時高層有冇影女 (model)。由於高層用 full frame 機,所以見賣家想玩 full frame,都答咗幾句嘴,但雙手雙眼仍然不停試 / 檢查緊支鏡頭。

答嘴期間,高層知道賣家根本唔知 full frame 同 "half frame" 有乜分別 -- 賣家話 full frame 影出嚟張相像素大 d 、清楚 d 喎,所以想換機。高層試試「豆」吓賣家,問佢 full frame 對景深有乜影響?佢答唔出,之後繼續吹,話
full frame 機可以影 16:9 相片,又可以拍片,唔係 full frame 唔得!(佢部 EOS-xx0D 就真係冇得拍片。)

期間,高層有打探吓佢識唔識香港大笪地?賣家唔識,所以高層估計佢唔係呢度會員,先托我寫番呢個故事出嚟。

高層試完一輪,問賣家:「可唔可以用自己機試一試?」

賣家表示冇問題,咁高層立刻攞佢部 EOS-xDmk? 出嚟、插入「後菲林」年代 EF 鏡頭、試鏡,立刻俾錢成交!

賣家收錢前都重覆提醒,支鏡壞㗎!高層充滿信心回答:「放心,我呢 d 老鬼用 manual 就足夠,就算測唔到光都冇問題!」

成交~~大家分道揚鑣。故事去到呢度就完結,咁其實發生乜嘢事呢?想知就回 post 吧。

遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復

香港人太過有$...識唔識用都買左先講
Homan 發表於 20-11-2013 10:59 PM
其實我想知係邊支鏡同埋幾錢,可以PM話我知嗎?

呢個經歷嘅主旨係,現今好多新手,有錢冇技術淨齋吹(有錢買紅圈但對相機嘅基本操作都唔識),同邊支鏡及幾多錢成交冇關係,希望各位新手緊記影相最緊要基本工,不要沉迷器材主導。(其實單車界一樣,但代表人物不幸係大笪地會員,所以唔講 lu)

而且,我只係「代筆」,大家都知我不是 Canon 人,所以主角不是我。

如果真係好想知,講少少,係遠攝紅圈白鏡、定焦、有袋冇盒,成交價係二千樓下。
index 發表於 31-3-2014 12:49 AM
我都係新手 無咩技術 又係80後 不過就咁睇上面文章 個賣家真係膠到不得了
睇人地係自己部機一試就話買 咁就 ...

咁又唔關 80 唔 80 後事,只係單反攝影太普及,加上廣告宣傳,令太多人以為只要用錢買單反同貴價鏡頭(當然要落水印),就即刻自動變高手。

同樣地,有時去星 X 行吓,有 d 鋪一行入去見你生客,即刻當你水魚,同樣道理也。

你講果個5係我..
我用高20%價買!
世間太多白痴仔

即係幾多?
一般二手價嘅 1/3 x 120% = 一般二手價的四成
Homan 發表於 18-6-2013 12:04 AM
一般二手價嘅 1/3 x 120% = 一般二手價的四成

據果位向高層透露,假如手二手市場賣緊一萬,佢支「壞鏡」叫價三千,所以最初佢諗住整番都有so。
路過睇吓發生咩事~~~
即係幾多?

事主不想透露買咗邊支鏡,只可以講係,總之係二手價錢嘅三折啦。(或者當係壞鏡頭價錢)
你詁如果個80後知道真相會點
經一事,長一智。
what's happing.. ?? really want to see see sin.
裝係自己部機冇事, 比$走人
所以二手買賣經驗同知識好緊要!
路過睇吓發生咩事~~~
發生咩事????
路過睇吓發生咩事~~~
其實我想知係邊支鏡同埋幾錢,可以PM話我知嗎?