登記成會員
搜索
查看: 9378|回復: 30

機皇對決 Canon EOS-1D MK III vs Sony A99

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

究竟 Canon 好定 Sony 好?色水、銳利又邊個好?同是用 P mode 影,大家又有乜評價?
Canon EOS-1 / Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM
Sony A99 /  Sony α 蔡司 16-35mm f/2.8 ZA

Canon EOS-1
1/125
f/8
7C8E2028 拷貝.jpg

Sony A99
1/200
f/7.1
dsc00357 拷貝.jpg

Canon EOS-1
1/3200
f/2.8
7C8E2055 拷貝.jpg

Sony A99
1/320
f/8
dsc00382 拷貝.jpg

Canon EOS-1
1/320
f/9
7C8E2113 拷貝.jpg

Sony A99
1/250
f/8
dsc00467 拷貝.jpg

Canon EOS-1
1/250
f/8
7C8E2083 拷貝.jpg

Sony A99
1/250
f/8
dsc00411 拷貝.jpg

Canon EOS-1
1/320
f/9
7C8E2117 拷貝.jpg

Sony A99
1/320
f/8
dsc00455 拷貝.jpg

Canon EOS-1
10"
f/8
7C8E2182 拷貝.jpg

Sony A99
1/50
f/2.8
dsc00527 拷貝.jpg

Canon EOS-1
1/125
f/8
7C8E2190 拷貝.jpg

Sony A99
1/160
f/6.3
dsc00546 拷貝.jpg

Canon EOS-1
1/2000
f/2.8
7C8E2267 拷貝.jpg

Sony A99
1/200
f/8
dsc00616 拷貝.jpg

其實光圈、快門大家唔同出黎既效果當然唔一樣,而且角度也不一好難作出專業比較。整出黎真係 JUST FOR FUN 大家就當玩下比下意見睇下邊部好
咦,A99真係入塵啵
另外,Canon 果張,真係一睇就知係 canon 色,contrast 及 saturation 比較淡,而 A99 明顯在直出 jpeg 影風景時比 Canon 討好。
不過,如果要後製,Canon 的低 contrast 及 saturation 就可以保留較多細節,尾二教堂果張係一個好例子。
我用左十年 canon 都有,其實各家各有所長,不過我到呢一刻都滿意 canon
Homan 發表於 10-4-2013 12:16 AM
咦,A99真係入塵啵
另外,Canon 果張,真係一睇就知係 canon 色,contrast 及 saturation 比較淡,而 A99  ...

粒塵清咗啦!

一睇就知 Sony 支鏡好過 Canon d 硬膠鏡,我都係因為鏡頭轉會,機身功能都係其次。

好似問一個投奔南韓嘅北韓人,南韓好唔好,佢梗係話南韓好啦。又好似你響唐人街問「呢度係咪好多移民」一樣。

響五星大酒店果張就唔公平,因為我用咗 POP mode (不是 P-mode) 去影。

不過,單車版版主果張就冇乜大分別,應該同主體質素有關。
有個四眼仔笑淫淫果張,我都投 Canon 一票
Homan 發表於 10-4-2013 12:59 AM
有個四眼仔笑淫淫果張,我都投 Canon 一票

果然來自北韓。
老實講我用左 Canon 15 年菲林年代用 5 仔 ~ 由Canon硬膠鏡用到今日Canon紅圈鏡,我亦不得不說 Sony 支16蔡頭真係靚過Canon支16紅圈好多陪!1:1時就立分高下,蔡頭層次感好出冇紫邊四冇散而Canon支16紅圈四角好散紫邊位甚多層次也很曚曨就算在 LR 推左都唔及蔡頭咁銳利。

至於 Body CANON 叫穩打穩紮要影乜就要買支乜鏡,燒你銀紙冇花巧但保証有穩定影像。

而 Sony 既內倍功能在廣角至中距就發揮好大功能一支16-35可頂埋中距 70mm 位置可以慳唔少。但在長攝方面就名過於實,雖然佢有內倍功能可由 300mm 增乘至 600mm 但 Sony G 鏡太輕手好難穩定影像,除非落腳否則冇用。反而自覺 N 記既 Corp mode 就來得實在。有時點會帶咁多支鏡出街丫依方面 Canon 真係輸 9 條街。

又係果句如果 Canon 肯加反 D 2 倍 Corp mode 或內陪就真係開心。
今次南美之旅有機會比較三隻牌子機身及鏡頭,所以高低優劣一比即知。

好似起初諗住買 EOS-6D 時,響星際某大鋪頭老闆係咁吹 6D 有幾好(後來知道原來佢責住好多貨),當我新手咁滾,講嚟講去 6D 仲係用緊 20 年前菲林年代嘅技術,聽完佢吹完就肯定轉會百利而無一害,不過新手應該俾佢滾中,以為 Canon 好掂。

Crop mode 就等下世,我由大約1990 年由賓得轉Canon 會,由 EOS630、10QD、10D用咗23年,發覺時間唔會流逝,用Canon 好似戴鐵達時手表咁地老天荒永恆不變。
egg_studio 發表於 10-4-2013 07:44 AM
果然來自北韓。

你小心我用舞水端射你
Homan 發表於 10-4-2013 02:51 PM
你小心我用舞水端射你

仲唔快d射......
alexphoto 發表於 10-4-2013 06:47 PM
仲唔快d射......

不過,講「北韓」,我地有個核心會員先至係北韓最高領導!
我老婆睇完呢個 post 後,就話 EOS-1D 同手機差唔多,仲俾咗張相我 upload 嚟分享吓。

Sony Xperia Arc S
1/2000, f2.4, ISO 80

太陽金字塔果張明明日光日白,加 16mm 風景及無限遠,EOS-1 P mode 點解會用 f2.8 + 1/3200 ,呢個組合好奇特。
hawaiiandaily 發表於 10-4-2013 09:28 AM
老實講我用左 Canon 15 年菲林年代用 5 仔 ~ 由Canon硬膠鏡用到今日Canon紅圈鏡,我亦不得不說 Sony 支16蔡 ...

Sony 內置光學變焦及數碼變焦功能嘅比較,我稍後會出 post,post 番響 Cuzco 教堂前影山下教堂果幾張相。

三皇對決   
Nikon D800 / Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR
RAW直出jpg

Nikon D800
1/125 f11 A mode

Nikon D800
1/250 f9 A mode

Nikon D800
1/160 f11 A mode

Nikon D800
15" f13 M mode
尐地方無去過,所以好難知道當時情況,不過sony(鏡)感覺上好尐,如有原大更好,縮細左始終失真左。
雖然單反而家係用canon,始終因為有鏡係手,一轉要比好多錢,何況用乜牌子都好,用PS乜都較到,所以發色已經無所謂
加上canon L鏡一直都係中上貨式,世界上好過佢既鏡大把,無乜野好追
而sony近年係相機技術上好進取,呢尐係好事。要殺出血路,自然會多諗頭,反觀C/N幾年間某情度上係無技術改進或創新
大家既然影同一個景,下次帶一部相機去米得law
其實除影像質素及鏡頭表現外,仲有......

呢張響秘魯 Cuzco 廣場影嘅相, a99 有不錯嘅高 ISO 表現 + 內置防震,當時係手揸,而 EOS-1D 因為冇腳架,所以收咗皮了。

P mode, 1/60, f4, ISO 3200, EV +0.3

咁睇 D800 蠃哂… lol
Homan 發表於 11-4-2013 05:51 PM
咁睇 D800 蠃哂… lol

北韓人竟然話蘇聯好......
egg_studio 發表於 11-4-2013 01:38 PM
其實除影像質素及鏡頭表現外,仲有......

呢張響秘魯 Cuzco 廣場影嘅相, a99 有不錯嘅高 ISO 表現 + 內置 ...

夾硬推 ~ 起哂渣 !點解唔多張合成?我 ISO 3200 一樣影到但我個人唔鐘高 ISO 起渣相所以唔影。