登記成會員
搜索
查看: 10620|回復: 15

外置硬碟選擇:NAS 還是 Thunderbolt?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

準備入手大容量外置 Storage,行 RAID 1 來更安全的保存資料。
有朋友建議我可以在家建立一個 NAS,以 wifi 來連接。
自己對網絡架構不熟悉,以我了解,NAS 是以 wifi 或 LAN 來連接外置 HDD
行 wifi 的話可以多部不同的裝置同時連接,互相共用及存取 data,更加可以經過 internet 在外地存取家中的數據。
睇過 Synology DS212j,再安裝兩個不同牌子的2TB HDD,需要約 $3500
不過,行 wifi network 的 router 需要行 dual channel,以免減慢 internet 流量。
Screen Shot 2013-02-28 at 8.40.53 PM.png

另一個 option,就係直接買一個外置行 RAID1 的 HDD。
而當然只選行 Thunderbolt 的,只有兩個選擇:

1)WD My Book Thunderbolt Duo $2999(上星期旺角星際價)
2)LaCie 2big 約$3500

Screen Shot 2013-02-28 at 8.40.27 PM.png Screen Shot 2013-02-28 at 8.40.44 PM.png

2個選擇都係行 2 x 2TB,巧合地 LaCie 都係用 WD 的 HDD,主要不同是 LaCie 用鋁殼,WD用膠殼。
大家用咩外置儲存方法?
又知唔知道以上兩個方法的利幣可以幫忙分析?

其實,Thunderbolt、NAS 及 RAID 係三種唔同嘅嘢,冇可能咁樣做比較㗎喎?
  • NAS -- 響網絡 (Internet 或 Intranet) 給不同 user 同時取存嘅裝置。
  • Thunderbolt -- 一種傳輸技術,好似 USB 或 Firewire。
  • RAID -- 一種 server 上 harddrive 構成及運行技術。

三種係完全冇關係嘅嘢...... 你條問題可以理解為 "究竟我 sign up 網上行 6M 寬頻上網 or 買 USB 手指,定係買筒黑白菲林呢?"

同埋,唔好俾 "雲端" 呢個字影響你。若你要 "雲端" 硬碟,你可以 signup 一個 webhost,然後將 d file 放響 public_html 以外 directory,而 setup 為 FTP access,咁已經係一個 "雲端" 硬碟。或者 sign up Google Drive 或 Dropbox ,都係一個 "雲端" 硬碟,唔駛俾錢買。

但若你要響屋企用,主要因為電腦響屋企,可以快速以 LAN 線、USB、WiFi 等讀寫 file,但又想有時可以響街外連接,你應該要一個 NAS ,或我之前所講嘅 router (support NAS) + external harddrive / USB 手指。如果要做埋 backup,可以以另一個 external harddrive 當 Time Machines (請睇我之前教學)

Thunderbolt 及 RAID 完全唔關事。

egg_studio 發表於 28-2-2013 09:56 PM
其實,Thunderbolt、NAS 及 RAID 係三種唔同嘅嘢,冇可能咁樣做比較㗎喎?
  • NAS -- 響網絡 (Internet 或 ...

• 明白,我要比較,因為錢得一舊,都係3千幾,諗緊應該投資落邊一度~
    行 wifi 的話可以多部不同的裝置同時連接,互相共用及存取 data,更加可以經過 internet 在外地存取家中的數據。

用 LAN 一樣可以做到,而且更快更穩定。

另外,我有用 router (support NAS 型號) 連接了 USB 手指,響屋企 setup 了 FTP,已 PM 資料,你可以一試。

成本: Router ($300), USB 手指 / hardrrive (睇你要幾大,市價), IP forward 服務 ($0)

總成本就係你個 harddrive 價錢加多三舊。

egg_studio 發表於 1-3-2013 08:10 AM
    用 LAN 一樣可以做到,而且更快更穩定。

另外,我有用 router (support NAS 型號) 連接了 USB 手指,響屋 ...

收到你的教學!謝謝!
    亦因為你的教學,決定 Thunderbolt HDD 行 RAID 1 + router (support NAS 型號) 連接USB 手指的自架構 FTP
    已買 LaCie 2big Thunderbolt 4TB, 在灣仔298,只賣$3980
    另外 6TB 賣$4860
    送一條 Thunderbolt 線
    80GB 資料,只要10分鐘寫入 RAID 1 set… 勁!
    用 FW800 約要30分鐘
    raid係好野!
    Homan 發表於 2-3-2013 12:03 AM
    80GB 資料,只要10分鐘寫入 RAID 1 set… 勁!
    用 FW800 約要30分鐘

快係因為 Thunderbolt ,不是 RAID。

我都想入 thunderbolt... 不過我部iMAC 唔support. 如行 NAS, 有乜好介紹?

homand. 係行 Raid 0 定 1, Raid 1 係 mirroring, 即係一次寫兩個 copy 落兩係 harddisk. 應該唔會快左. Raid 0 就將兩個 harddisk 夾成一個用, 會加快harddisk read/write 速度。。當然最主要係你行左 thunderbolt 啦。

sunnyslhf 發表於 4-4-2013 04:41 AM
    我都想入 thunderbolt... 不過我部iMAC 唔support. 如行 NAS, 有乜好介紹?

homand. 係行 Raid 0 定 1, Ra ...

你部 mac 唔 support 的話,可以找個貨尾 FW800
    而家唔貴
    Homan 發表於 4-4-2013 01:11 PM
    你部 mac 唔 support 的話,可以找個貨尾 FW800
    而家唔貴

用緊了
    sunnyslhf 發表於 4-4-2013 09:21 PM
    用緊了

行FW800 的 RAID 1?
    Homan 發表於 6-4-2013 02:30 PM
    行FW800 的 RAID 1?

行 FW800 的 RAID 0.
    雖然我而家唔用FW,不過都想八下係咩牌子及型號
    http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=210

western digital - my book studio II