登記成會員
搜索
查看: 16630|回復: 26

[圖片/文章] Lowepro Flipside 相機背囊 + 水袋

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

想買背囊,啱啱睇到一隻可以裝相機又可以放水袋。大家對呢隻牌子有乜評價?有冇其他好提議?
一世繽紛 發表於 22-10-2013 10:22 AM
我覺得 Lowepro 產品貴得黎唔算特別好用, thinktank 同 kata 既設計仲正...

我以前都有用 Lowepro
後來投入 Kata
但今次,我又重投 Lowepro 懷抱了。

今次的設計,是由行山包的設入點來設計,以往其他牌子的行山攝影包是以攝影包為藍本,加上行山包元素, 一點也不適合長途行山,但今次 Lowepro 真的另我挖目雙看。
kelvinho 發表於 26-11-2013 04:22 PM
lowepro啲袋邊到多款啲?

星際款多,但價錢貴;我響沙田新城市廣場某相機鋪買,抵過去星際。
Homan 發表於 28-9-2013 12:46 AM
小弟都入左Lowepro Photo Sport 200 AW 黑色…

請出報告。
除非要在炎熱的天氣行好長的路,行路中途又唔會除下背包,如果唔係我睇唔到要水袋的需要啵~
我用開 kata,雖然拖車仔型號麻麻地,但背包仍然比到我好感
價錢約千多至二千多

Lowepro 就平3﹣4成
cfoo 兄最愛就係 Thinktank

http://www.kata-bags.hk/

Screen Shot 2013-01-10 at 5.51.20 PM.png
Homan 發表於 10-1-2013 05:48 PM
除非要在炎熱的天氣行好長的路,行路中途又唔會除下背包,如果唔係我睇唔到要水袋的需要啵~
...

我比較過 10L 及 15L 版本,10L 比較適合。由於 Lowepro 可以拆晒 d 塾,當普通背囊用,所以可以 返工 + 旅行 (帶相機去旅行)。
頭先響星際睇過不同牌子及價位嘅相機袋,都係喜歡 lowepro 嘅設計及高實用性。

價錢方面,星際有三、四間都有得賣。以現金價,同一款式,竟然最平 $980至最貴$1480。

完全係超級海鮮價!

而行過一條街、三千幾蚊一塊好多人用嘅filter果間老字號就做緊 $1140。
今日再到沙田新城市廣場某二線連鎖店,$920可簽卡,比星際所謂"現金價"仲平!

而星際其中兩間嘅現金價比"3千幾一塊UV" 果間地鋪仲貴。

總結係,星際由相機鏡頭至相機袋都比其他鋪貴,而買相機嘢去星際已經係過去式 ;依家真係要推介俾自由行。
冇計, 星際租貴嘛。我睇過你介紹果Lowepro, 又真係幾好, 相比佢之前幾代, 實用性及靈活性都大大提高。正如你所講, 佢最大好處就係可以拆曬d間隔, 當一個行山背囊, 如果只放一機2-3鏡(1短1長)應該冇問題, 但放咗相機之後好似冇位放其他嘢, 如果真係上山, 想帶多衫或帶cookset就冇位放了。
不過我最關心背上身舒唔舒服, 因為我而家用緊個 "Tamrac" 雖然放到好多嘢, 但唔知係咪因為參考鬼佬身形設計, 背帶太闊又唔夠貼背, 而我又經常full loading
行長途或上斜都好辛苦,我覺得最好相機背囊都可以調節背帶與背囊之間的高度, 好似大容量背囊咁set 大,中,小位置
我暫時有兩長一中鏡(果支16-35唔屬於短),15L就夠放,仲可以放多少少嘢。

舒服程度則一般;肩帶都有少少所謂工學設計。
至於最舒服係另一牌子,但唔記得乜名(稍後上網/行過搵搵),但價錢二千幾,令我唔舒服。
最舒服的款式係呢個 Kata

不過價錢太貴,貴得嚟唔值,去 OverXXXXX 買個行山背囊好過。而且講真,其實論設計概念,只係將背囊加塾而變成可以放相機,並非如 Lowepro 果個咁為放相機而設計出一個背囊,以產品設計嚟講,並非出色作品,若響公開考試,最多緊緊合格。

kata_bug_255_a.jpg kata_bug_255_b.jpg kata_bug_255_d.jpg
alexphoto 發表於 14-1-2013 06:39 PM
冇計, 星際租貴嘛。我睇過你介紹果Lowepro, 又真係幾好, 相比佢之前幾代, 實用性及靈活性都大大提高。正如 ...

我諗,星際幾貴租都唔夠新城市廣場貴嘛?
其實有冇諗過用普通backpack再配相機用有pad分隔袋,一來平,二來唔洗咁high profile比人知你個袋係袋相機.星際有間pxx専賣有pad間隔袋仔,一機兩鏡,打橫打直又得.
其實一路都係用普通背囊裝相機,不過果個袋前排爛咗,所以想買番個一物幾用嘅袋。
用 Gregory 25L 背狼放相機不知幾好用, 一機兩鏡一閃包好哂冇問題, 背起又唔重
啱啱睇到個 Lowepro Flipside Sport 20L, 設計好, 有腰帶, 取鏡方便, 如果可以放到 MBA 就更加好, 最緊要價錢相對平, Kata 果d要近$3k.
c_Foo 發表於 2-4-2013 03:17 PM
啱啱睇到個 Lowepro Flipside Sport 20L, 設計好, 有腰帶, 取鏡方便, 如果可以放到 MBA 就更加好, 最緊要價 ...

我十分支持你買!

呢個仲喜歡, 大方得嚟夠沉實.
想問下沙田邊間賣得平,我都入個 15L
sunnyslhf 發表於 4-4-2013 04:16 AM
想問下沙田邊間賣得平,我都入個 15L

我買果陣做緊特價,但依家做完,唔知現價幾多。

鋪頭名已 PM 你。
egg_studio 發表於 8-4-2013 04:29 PM
我買果陣做緊特價,但依家做完,唔知現價幾多。

鋪頭名已 PM 你。

thank you!!
小弟都入左Lowepro Photo Sport 200 AW 黑色…