登記成會員
搜索
查看: 4274|回復: 11

妹妹近照 -- 試相

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

新機落地,第一張相。

110mm, 1/30, f/5, ISO 6400

相關帖子

ISO 6400 都好滑下啵~
Sony ISO 6400 明顯好過 canon  
a99 與 6D 一樣,當高 ISO 時會一連連拍幾張,再組合成一張相。經試用後, ISO 6400 係非常可以接受。若唔需要放大張相,用最高 ISO 都"滑滑"。(以前部 EOS-10D,ISO1600 已經起晒渣。)
egg_studio 發表於 11-1-2013 02:38 PM
a99 與 6D 一樣,當高 ISO 時會一連連拍幾張,再組合成一張相。經試用後, ISO 6400 係非常可以接受。若唔 ...

有疑問,"當高 ISO 時會一連連拍幾張,再組合成一張相。"如果其中一張郁左,咁未合成唔到?好似 HDR 咁。
呢樣我試過 -- 我試影妹妹及魚缸中魚,發現係唔會出現你話果個問題,十分智能。(我估相機應該自動抽走"唔對路"果幾張卦?)

但HDR 未試,我今晚試試。
hawaiiandaily 發表於 18-1-2013 11:45 AM
有疑問,"當高 ISO 時會一連連拍幾張,再組合成一張相。"如果其中一張郁左,咁未合成唔到?好似 HDR 咁。 ...

已解答你嘅疑問,請睇

http://www.photomarket.hk/forum. ... ead&tid=4894&extra=原來唔係 8 張合一,只係 6 張合一。
egg_studio 發表於 18-1-2013 09:10 PM
已解答你嘅疑問,請睇

http://www.photomarket.hk/forum. ... ead&tid=4894&extra=原來唔係 8 張合一,只 ...

睇完我就想試下 6D 既高 ISO 多合成功能,會輸幾多?我有太大包服係冇乜可能轉會。舉 7D 入 6D 可能性高 D 星期日去 Test 下先
妹妹幾大?
hawaiiandaily 發表於 18-1-2013 11:52 PM
睇完我就想試下 6D 既高 ISO 多合成功能,會輸幾多?我有太大包服係冇乜可能轉會。舉 7D 入 6D 可能性高  ...

輸幾多唔知,原因我之前都有提,就係 Canon showroom 設計上冇地方俾你試暗位,亦影唔到窗外夜景,所以你要搵個買咗 6D 嘅人嚟一試。

"包袱" 方面,都係果句,明知係 "包袱" 仲唔放低,仲想等幾時?趁鏡頭有價快 d 甩咗佢,滾 d 新手要咗佢,方為上策。

或者,去鴨記買個有電子轉接環,$398
或者冇電子 $198,我都玩緊支500mm反射,"包袱"變"快樂",真高興。
Applepie 發表於 21-1-2013 02:14 PM
妹妹幾大?

二月大生日,十歲。