登記成會員
搜索
查看: 6057|回復: 13

終於入手小白兔 (Canon EF 70-200 f/2.8 IS II)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前賣出小小白 (EF 70-200 f/4 IS) 後,小弟鏡組中就缺少了遠攝鏡,在千思百想下,結果還是入了小白兔。
由於小弟手中沒有小白1代,只可以憑印象來比較兩支鏡的感覺。
不過又好運地有朋友的小小白在家中,可以做到一些AB比較。
不過小弟的比較不算很嚴謹,只可以供大家參考一下。

先來外觀,基本上和1代沒大分別,但遮光罩反而有改變,表面用了磨沙面及安全扣,外形討好。
拿在手中,感覺比1代輕了一點點。

IS很利害,隨手用200mm 都可以以 1/10 至 1/20 快門來拍攝清析的照片!
對焦快、利,配合小弟5D2上初步不覺有走焦問題。

為了試試和小小白比較,我以腳架定好相機來拍了幾張照片。
先來小白兔在 f/2.8、f/4、f/5.6、f/8來拍攝的照片,只 resize 了長的一邊到1200 pix

小白兔全開 f/2.8

小白兔 f/4

小白兔 f/5.6

小白兔 f/8

可見成像銳利,兩旁的香水也很不錯。
再來是小小白的照片:

小小白IS SAMPLE-1.jpg
小小白全開 f/4

小小白IS SAMPLE-2.jpg
小小白 f/5.6

小小白IS SAMPLE-3.jpg
小小白 f/8

小白全開的 sharpness 可以和小小白在 f/4 時正面比較,証明小白兔 sharpness 十分利害。
以下是上面照片的100﹪crop,及小白兔及小小白全開的比較。

小白兔 f/2.8 100% cropped

小白兔 f/4 100% cropped

小小白IS 4光圈100%.jpg
小小白 f/4 100% cropped

F4 vs F28.jpg
兩鏡直接比較,左邊小白、右邊小小白

總結,小白兔在 sharpness 方面的確一流,由於未正式用過小白兔來拍攝,所以暫時只可以說是好鏡,但不值得1代上2代。

咁我果支冇 IS 係零代?
egg_studio 發表於 7-11-2012 08:53 AM
咁我果支冇 IS 係零代?

以前你果支叫「小白」有IS就叫「小白IS」
呢支2代就取 two 的諧音所以叫「小白兔」
由大陸網站開始傳出來的
咁我果支叫小白五代 (頭四代係 Canon 內部"工程鏡"),你果支係七代,之後 d 國內同胞就傳吓傳吓變咗「響香港傳出來的」。
本來我用開小白2 但對我太太來說就比較重,所以換返支輕身。影像雖然唔夠 sharp 可用 PS 做多個 layer 補夠,而且價錢平一萬(以 2010 算) ~ 我入小小白約 6500 HKD 水貨 而當時小白 2 約 18000 HKD ~
egg_studio 發表於 7-11-2012 11:32 AM
咁我果支叫小白五代 (頭四代係 Canon 內部"工程鏡"),你果支係七代,之後 d 國內同胞就傳吓傳吓變咗「響香 ...

prototype 就唔好計啦,一般大眾只計正式推出型號吧
小白is 要收到 f3.5先ok, 呢支開盡有冇定焦果種feel~~
c_Foo 发表于  5 分鐘前
小白is 要收到 f3.5先ok, 呢支開盡有冇定焦果種feel~~...

定焦 feel 呢樣要在實際應用時先答到你
漏提及價錢,小白兔在豐澤以$17380入手,用卡、分期無額外手續費,另我用 citibank 簽賬,可於明年一月獲$600回贈,即實際鏡價為 $16780

是但加求其係屋企影一張就睇到, 咁你試下實際係屋企"拍"一張, Ths~~
c_Foo 發表於 7-11-2012 02:22 PM
是但加求其係屋企影一張就睇到, 咁你試下實際係屋企"拍"一張, Ths~~

定焦都要講俾樓主知幾多 mm,否則樓主唔明我地香港人講緊乜。
就跟住把尺嚟做 70, 85, 100, 135, 200 Thx~~
一年過去,70, 85, 100, 135, 200 定焦相冇下文。
因為支小小白IS還左比人了