登記成會員
搜索
查看: 5703|回復: 7

韶關芙蓉山越野單車場 Day 1 上山

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

第一身視點、硬架單車拍攝,所以震到頭暈,請作出心理準備。

遊記及相片請睇 國慶中秋清遠韶關單車遊 (礦山礦洞+XC場地)後記

想知道踩RB果兩個點行呢段呢?
本來踩 road bike 果個借咗架 MT bike,而 MT bike 主人去咗丹霞山行山。
egg_studio 發表於 5-10-2012 09:48 PM
本來踩 road bike 果個借咗架 MT bike,而 MT bike 主人去咗丹霞山行山。

咁得意?兵分兩路?
我睇左個 youtube 啦,都算易踩啵~
Homan 發表於 6-10-2012 09:31 AM
咁得意?兵分兩路?
我睇左個 youtube 啦,都算易踩啵~

不過 video 內睇唔到斜度......有一半人上山要推車。
egg_studio 發表於 6-10-2012 11:35 AM
不過 video 內睇唔到斜度......有一半人上山要推車。

但係咁睇D路唔係技術要求好高咁吧
Homan 發表於 6-10-2012 11:48 AM
但係咁睇D路唔係技術要求好高咁吧

上山果條路一般環塘水平已夠,只係近山腰至山頂就十分崎嶇,而且有嚴重水土流失,有好多十至二十 cm 深嘅坑位 (由雨水沖出嚟果 d)。我同 Willy 可全程唔落腳,但後面有人要推車及唔識過坑位,前轆落坑,炒車。

類似下圖果種坑位,當然條路冇咁闊,冇得行隔離條線。