登記成會員
搜索
查看: 6155|回復: 8

保障自己 -- 簡潔及提升 Facebook 保安教學+宅男實例

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

我 signup Facebook 大約七、八年光陰,可以算是第一代使用者,不過隨近年越來越商業化,我已少用 Facebook,只以 Facebook Chat 配合 ICQ / Adium 作 IM 使用(另看ICQ 回來了~~「噢噢」)及當有「真正」關於我之訊息時,收到 email 通知,然後才到 Facebook 網頁看一看。

原因是,近年 Facebook 為了生存,瘋狂地落廣告,而隨 iOS / Android 的盛行,很多所謂「免費」apps -- 例如遊戲、報紙 apps 等 -- 都靠用家 "Share to Facebook" 去賣廣告。因此,Facebook 上越嚟越多 XXX share XXXXXXXX 、XXX 讚好 XXXXXXXXX (文章)、 XXX 玩了 XXXXX (遊戲)。

當然,大笪地都有此功能,請大家多用多用,多做廣告宣傳。

不過,若想過濾「垃圾」資訊,真正 / 淨係想知道好友近況,可以安裝 F.B.Purity 及進行以下調較。

F.B.Purity:
F.B.Purity 適用於 Firefox、Chrome、Opera 及 Safari。

Screen Shot 2012-08-08 at 11.35.52 AM.png
安裝後,當進入 Facebook 網頁時,會見到 TL 及一行 menu,顯示 F.B.Purity 已運行中。

Screen Shot 2012-08-08 at 11.21.07 AM.png
F.B.Purity menu 內可選擇需要隱藏的項目。我選擇了大部分項目(可見 Facebook 有不少「垃圾」資訊)

Screen Shot 2012-08-08 at 11.14.50 AM.png Screen Shot 2012-08-08 at 11.22.29 AM.png
使用 F.B.Purity 前(左圖)及使用後(右圖),右邊有不少廣告,而中間內容部分,大部分都是朋友 share 了的報紙 apps 內容 -- 特別是臨近立法會選舉,大家身邊必定有不少人會 share 一些政治宣傳廣告。當然,有些是朋友「真」分享,不過,當中有不少是「朋友的朋友的分享」,特別是當你有些三九唔識七都會 add 人的朋友

Facebook 上調較:
此外,有不少「機構」、「團體」都依賴 Facebook 上“Tag” 功能去做廣告。(其實 Google+ 都有,只係暫時較少人用)例如 -- 臨近立會選舉,某政黨出一張廣告「以暴力爭取民主」,upload 上 Facebook,然後 tag 了你,你就會成為該廣告接收者,而你的朋友亦會收到該廣告,因為你的動態會 share 予你的朋友。從某些團體解讀下,你會自動為歸類為某政黨的支持者,而你的政治取向就是「以暴力爭取民主」。

Screen Shot 2012-08-08 at 11.52.41 AM.png
防治之法,可到 Privacy Setting ,參考以下 settings:

Screen Shot 2012-08-08 at 12.14.01 PM.png
Profile and Tagging 中,tag 相需得你 approval,及只有 Friends 可以 tag 你 -- 這個尤其當你有三九唔識七都會 add 人的朋友,而你又唔想 un-friend 的時候,必定要使用。

Screen Shot 2012-08-08 at 12.16.24 PM.png
How You Connect -- 為保障自己資料不被三九唔識七都會 add 人的朋友嘅朋友/朋友所屬之「團體、機構」收集,最好選 Friends 。

Screen Shot 2012-08-08 at 11.54.42 AM.png Screen Shot 2012-08-08 at 11.53.52 AM.png
Instant Personalization 講到好偉大,其實目的只係想你用緊 Facebook 或打緊機時將你的資料 share 出去。

Screen Shot 2012-08-08 at 12.44.06 PM.png
「團體、機構」想利用你資料就唔好俾佢得呈!

最後,如果你有 d 三九唔識七都會 add 人的朋友,最好將佢 un-friend,不過假如有特別原因,例如佢會得閑自拍 d 剝衫相(另見下段),你可以簡單將佢歸類為 Acquaintances 。
Screen Shot 2012-08-08 at 12.27.24 PM.png

分享一個實例 -- 我有一個宅男朋友,因為不懂得以上關於 Privacy 的 settings,而又熱衷於三九唔識七都會 add 人,當中 add 了不少援交少女及同志,而該批援交少女及同志經常自拍上、下體寫真,亦為了生意,經常將宅男朋友 tag 入上、下體寫真內,包括宅男朋友與援交少女及同志們的合照及上、下體寫真,所以宅男朋友的日常生活,大家都一覽無遺。(不過,我冇打算將此訊息告之佢本人,希望佢有機會一看此文章......)

所以,大家要多多留意網上的 privacy ~~~~

期待"宅男朋友與援交少女及同志們的合照及上、下體寫真"(同志們的免了)
多謝分享(定係原創內容?)
留名等睇宅男的援交少女相片…
Homan 發表於 9-8-2012 11:00 AM
多謝分享(定係原創內容?)
留名等睇宅男的援交少女相片…

梗係原創啦!! 睇 d 文筆就知出自我手啦。

果位宅男係我識嘅一個香港有 d 名氣嘅運動機構嘅負責人,所以私下分享佢係乜水好了,如果開咗名就冇收音機 / 體育世界訪問佢 lu .....
btw, 試下 fd purity 先~
egg_studio 發表於 9-8-2012 11:13 AM
梗係原創啦!! 睇 d 文筆就知出自我手啦。

果位宅男係我識嘅一個香港有 d 名氣嘅運動機構嘅 ...

等你PM我
多謝,不過唔太識搞個 FB Pruity
r.ring 發表於 9-8-2012 12:43 PM
多謝,不過唔太識搞個 FB Pruity

我都覺得複雜咗少少;如果有 preset profile -- 例如一按即 friends only 就 fit 晒~~

其實一年半載前有一個 browser plugin,用途係自動幫你響 Facebook 入面 set 最高水平 privary,不過由於 Facebook 轉咗部分功能,果個 plugin 依家用唔番。

大家可試試呢個 website : www.rabidgremlin.com/fbprivacy

如下圖,當 login Facebook 後,佢會 check 吓你嘅 privary 水平。而我係 17/21,只係因為我響 Facebook 公開咗我嘅性別及 timezone(都係要 hidden 埋性別先~~)大家不妨試試。(下圖)

Screen Shot 2012-08-09 at 1.12.20 PM.png

用完後可以響 Facebook --> Privary 入面將呢個 apps 嘅資料刪除。(下圖)
Screen Shot 2012-08-09 at 1.13.52 PM.png

始終 Facebook 係靠用戶嘅個人資料及愛好 (動態、生活、消費模式),然後向提供俾廣告客戶,所以 default 一定係盡量公開你嘅資料,所以大家要特別留意。

近排 F.B. Purity 俾 Facebook 封殺,不過仲用到,亦間接證明 F.B. Purity 有料到。不過都奉勸大家,FB 由始至終私隱保障都唔高,所以免得過都少d 用。