登記成會員
搜索
查看: 5338|回復: 4

NFC 製作及應用

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

Sony 及 HTC 電話都開始加入 NFC 功能,除咗查八達通外,好多人都唔知要嚟做乜?

響「舊手提電話年代」,當時好多牌子嘅電話都有 Profile 呢個功能,但近幾年唔知點解冇咗?而 Sony 電話(例如 Sony Xperia S)及我新出果部 HTC One XL,就加入 NFC 功能,其中對我嚟講最大用途就係製作 Profile。過程如下:

搵 d 唔要、又有晶片嘅卡,例如 staff card、唔用嘅八達通、學生證、某 d 卡拉 OK 會員卡等,每一張對應一個 profile。例如我攞咗兩張舊會員卡,分別為「返工」及「放工」。用唔用張紙包住係你喜歡;若一張舊卡都搵唔到,可以買 Sony 出嘅 tag,好似約 $130 / 4 粒。我已響 HTC 試過,冇問題。

響 Google Play (即係 Android Marketplace -- 用 Android 4.0 進入就會改咗名) download 一個 freeware -- NFC ReTag Free。開啟後,只要將舊會員卡放響手機後面,就自動顯示舊會員卡嘅 ID,之後可以加入 Activities。

以我嘅例子,返工需要將電話做以下 Activities:
  • 飛線到公司 direct line;
  • 開 WiFi;
  • 電話 slient

而放工就取消上述功能,並 off 了藍芽(目的為以防響公司用過藍芽但唔記得 off 番)

Save 咗後,每當用電話拍落「返工」或「放工」卡上時,電話就會自動 set 好 profile。

而 NFC 除咗 Profile 及查八達通外,將來可以響一 d 宣傳用嘅產品使用。由於 chips 好平,所以可以響一 d 會員卡、紀念品(例如筆、USB 手指、海報、化妝品 sample )上加入,當與電話接觸時,可以顯示產品網頁、load video 、做調查等。另外 NFC 可作短距離 file share,由於必須電話貼電話,因此唔需要如藍芽咁要 pair 先。

另一個功能 -- 八達通

嘩,好高科技,我睇到尾先明你講緊乜
其實依家好多嘢已經用緊類似技術,例如八達通、信用卡(拍一拍就俾錢果隻)、公司職員磴證、學生證、某d活動嘅入場卷、和諧號車票等都係NFC