登記成會員
搜索
查看: 4764|回復: 2

[圖片/文章] 〔轉〕海黃捉面的餐蛋麵 vs 大塊活下午茶餐…

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

注意:產品內容及定價只供參考,一切以商號公告為準!

咦?不是快餐火鍋GP系列連載中嗎?節目調動?無錯,火鍋了幾個星期,有點悶,火鍋GP附加賽程壓後,首先推出特別篇!

波塞東粥店旗下灣仔分店(好像還是地庫部份?)限定推出的33元特厚餐肉蛋麵,叫價33元,海報一出,在網上瘋傳,網民議論紛紛,「快餐冒險」作為香港BLOG壇中最新最快最公正的快餐資訊,點可以唔親身上陣?會一會哩碗傳說中的餐蛋麵?同場加映,決戰兩大集團下午茶餐蛋系列!

首先登場,係定價33元的「厚切餐蛋麵」,之前網頁出現了笑點「五餐肉」,網頁改正了,但店內海報仍然是「五餐肉」,其實呢,以佢個厚度,在某些刀工精湛(誤)的大集團手,真的可切成五片餐肉......

睇睇個麵先,餐肉的確唔嘢少,目測有大集團餐肉二至三倍或以上厚度,而且「圓塊」上,唔打得都睇得,可惜味道係普通料,質感較糊,厚切後口感沒有改善,同之前介紹「太兄」個餐肉完全無得比,蛋算大隻,蛋白的確算多,但味道普通,一丁大家知咩事,從略,最正,係條菜,確係鮮甜,但最唔掂, 得兩條,幅相都有三條啦......

豆漿算大杯,值番幾蚊,成個餐肯定係唔抵,但去超市睇睇餐肉幾錢罐後,就會發現未算好過份,不過,個麵本身設計麻麻,如薄切一半減價或原價減量但提升餐肉質量可能更討好,最緊要加多幾條菜,應該會受歡迎好多。同埋,最好唔好用「只售」哩類字眼.......

三連擊!之後到大塊活的下午茶,因為大塊活午市餐肉蛋飯,本家過去曾兩度中招,已被列入黑名單,今次挑戰下午茶,咦?大塊活極少數得到快餐冒險讚賞的產品「陳皮紅豆沙」竟然重出江湖?搭配迷你餐蛋麵同雞翼一共24蚊都幾ok,就佢啦!

個麵煮都唔煮就咁一嚿麵餅加湯,重要發都唔發開,簡直係快餐既極致,餐蛋麵個蛋出乎意料幾靚,餐肉在本家多次吐糟後,這次看起來還合理,不過質素依然麻麻,哩個餐肉麵屬搭單貨級數,但以大塊活來講,品質已經算係咁了.....

雞翼ok,夠大隻,肉質唔會梅,有交代!個「陳皮紅豆沙」雖然不如之前出色,陳皮香大大減少,雖然仍屬水準之作,大大拉高平均分,24蚊,都幾滿意,但唔關餐肉蛋麵事。

最後,大加落參一腳,下午茶新品「細碗餐蛋飯」,連熱飲只要21元,再加幾蚊可以多碗魚肉湯,價格還ok。

好坦白地細碗真係相當細,煎蛋大隻又靚靚地,重幾好味,比波塞東果隻咩咩蛋重好味。飯上面有豉油,點都唔會哽唔落,餐肉有兩片,但薄到夾起都有困難,大風可能有機會吹走,真係要好好珍惜。味道亦欠佳,冇咩餐肉香,冇質又冇量,失敗。

加幾蚊碗魚肉湯都ok多魚肉,但肉味欠奉,幸好,紫菜都叫多,只係餐蛋飯正常人應該食唔飽,加埋哩碗就勉勉強強ok了。
原文:http://shadowzo.mysinablog.com/i ... p;articleId=3248777

餐蛋麵梗系去大排檔啦
神秘人 發表於 30-6-2012 12:59 PM
餐蛋麵梗系去大排檔啦

可惜大排檔越來越少呢…