登記成會員
搜索
查看: 5721|回復: 2

[推介/評論] 俄羅斯包

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日響一間大約於 1975-76 開嘅茶餐廳嘅招牌,見到「俄羅斯包」?有冇人知係乜?

現在講"俄羅斯包"好多人都會即時諗起某間"好正宗"嘅俄國菜餐廳(其實係香港人開)內有呢樣嘢, 大小有d似豬仔包, 但比佢"扎實", 內裏有磨菇,雞肉,洋蔥,好似有d菜......總之好似隻雞批或英國佬果d乜批物批咁。但其實老一輩嘅人都知道所謂"俄羅斯包"即係今日我地食嘅"波蘿包", 好多人都知波蘿包同波蘿一d關係都無, 咁又未必, 聽聞從前真係有人放波蘿肉在包內, 後來可能因成本太高而無人再咁做, 據說早期的俄羅斯包比今日的波蘿包硬且結實, 味道不太甜, 就像普通餐包一般, 配一碗加上酸忌念的羅宋湯, 一頓平民俄羅斯餐是也。
alexphoto 發表於 26-4-2012 11:46 AM
現在講"俄羅斯包"好多人都會即時諗起某間"好正宗"嘅俄國菜餐廳(其實係香港人開)內有呢樣嘢, 大小有d似豬仔 ...

咁要去俄羅斯走一轉,食番餐地道俄羅斯餐。