登記成會員
搜索
查看: 5016|回復: 11

大笪地暗黑測試版

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

Discuz 早前推出 X2.5 測試版,已裝入 server,並 import 了截至今日嘅 data。

所有現有會員可去玩吓,不過所有 post 遲 d 都會被刪除。(不能 sign up 新會員)

請特別留意「相冊」呢個功能,即係網上相簿;由於現時 server 空間有多,所以考慮緊開放呢個功能。有以下提議:

1) 開放予「高級會員」(積分達一定數量);
2) 按會員級別增加容量;
3) 只開放予有需要會員(需向版主或管理員申請)

http://www.eggstudio.com/photo-x25/portal.php

Screen Shot 2012-03-27 at 6.01.17 PM.jpg

Alexphoto 恨左呢個 album function 好耐了…
要$$嗎?
Homan 發表於 28-3-2012 12:52 AM
Alexphoto 恨左呢個 album function 好耐了…
要$$嗎?

不要 $$$ 的,只需要 server 有位及 bandwidth 足夠。

相簿係 Discuz X 內置功能,只係我 disable 。

我已響暗黑測試版開放,版主及管理員(我同你)可以用,暫時每人有 25MB,相片 size 理論上冇限制,可以一張過 25MB,不過上載大小有可能會被 web host 限制,我唔知有幾多,不過一、兩 MB 就一定 OK,我試過 3MB 左右已 upload 唔到。

各版主可試用。Alex 若要試就升佢為版主 -- 因未知點樣淨係放俾某一個人用。。
好,佢一直希望可以做到個 portal 網頁來賣相及 footages
如果賣相倒可以用Gallery2,我以前都用過賣明星相,可以以信用咭(經Paypal)及Google收錢

類似我現在的 photo.eggstudio.com
相簿方面,其實 Discuz X 早已有,若有需要可開放,唔駛等 X2.5

因發現唔可以開放俾某特定會員,建議開放俾新手以外之會員,而容量就按積分/會員級別提高。
我建議只放比「非常高級」的會員用
反正初級會員唔會點用(即係唔係真係自己友果D)
Homan 發表於 29-3-2012 10:39 AM
我建議只放比「非常高級」的會員用
反正初級會員唔會點用(即係唔係真係自己友果D)
...

不過我諗法係,開放小容量俾初級會員,俾佢地有地方放相,可吸引多 d 人嚟。

而且 X2.5 有新功能,可查出有邊 d 人長期唔 login 。一但有人用咗相簿工能,而 server 又開始冇位時,可以 sort 到邊 d 人潛水,而稍後可 resize / delete 佢 d 相 (後台可一次過將過大的相 resize)。不過依家 webhost 係無限 plan,若不太過分或轉租的話,應該沒有問題~~

另外 server 亦限制了 upload size,因此我覺得可以開放一試。
Discuz 已正式 releases X2.5,我將稍後升級。
相簿上傳失敗 jpg類文件不能超過1 KB
Homan 發表於 13-4-2012 01:54 AM
相簿上傳失敗 jpg類文件不能超過1 KB

係喎,本來 set 最高 1MB,原來 set 咗做 1KB...... 我要下午先得閑搞搞
已 fix,請再試試~~