登記成會員
搜索
查看: 4888|回復: 2

《昔日回顧之四》Canon EOS-700 相機

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

1990 年 Canon (當時仲叫「錦囊」)推出一系列平價單鏡機,好似 EOS-1000 及 EOS-700 。其中 EOS-700 跟一支十分獨特嘅 kit 鏡,令我至今都記憶猶新。

當年有傻仔真係買咗 EOS-700,咁我當時都有玩過呢支 zoom 鏡 -- 冇得扭,一定要㩒果兩粒死人掣先可以 zoom。而且速度奇慢,仲有 "V" "V" 聲(摩打聲),若用佢嚟影「稍為」有少少動感嘅嘢,必定浪費菲林 + 死得。

但另一個「破格」設計係右邊轉盤(因佢冇顯示屏,所以轉盤響右邊),㩒住中間粒掣就可反轉,由 Program 轉至快門速度(光圈先決)。不過,亦可能由於呢個設計,或者 EOS-700 被定位為廉價相機,加上果支㩒掣鏡頭,EOS-700 係冇得較光圈。即係冇光圈先決,及冇 manual。

所以,用得佢嘅人,一係當傻瓜機用,一係有番咁上下攝影技術,因為要用快門去就光圈嚟控制景深。

另一特色為,閃燈閃完會自動縮埋 -- 唔好睇小呢個設計,Canon 好似(有錯請更正)得我部 EOS-10QD 及 EOS-700 有呢個設計,而之後型號,甚至去到 DSLR 都冇見過,同 EOS-RT 一樣,設計一流,但唔知點解會取消呢個設計。

下載 Catalogue :
EOS-700-B.pdf (1.6 MB, 下載次數: 1) EOS-700-A.pdf (1.21 MB, 下載次數: 1)
... 閃燈閃完會自動縮埋...

會唔會咁樣太哂電?
Homan 發表於 24-3-2012 01:27 AM
會唔會咁樣太哂電?

咁 RT 唔駛郁反光鏡應該慳電,咁之後又冇咗呢個功能?