登記成會員
搜索
查看: 6599|回復: 20

復活節大小金門五天遊 (2-4-2012 更新)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

2-4-2012 更新-- 已截止報名
復活節計劃到金門...

2-4-2012 更新:
因報名人數太多,而有部分團友於截止後報名,所以截止日期後報名之會員就下次請早~~~

今次有 12 人參加:

我 x2 (雙人房 -- 台仔 $1800/晚)
探險版版主 x2 (雙人房 -- 台仔 $1800/晚)
Homan + Eric + 黃生  (三人房 -- 台仔 $2200/晚)
單車女士 x3(三人房 -- 台仔 $2200/晚)
父子 x2(雙人房 -- 台仔 $1800/晚)

星期二夜晚會有茶會,地點及時間已 email 及 PM 各位。

台仔方面大約每人換 HK$1000,自己搞掂;而人仔則多帶無妨。

須以人仔支付項目:深圳來回廈門之巴士(茶會時派飛,之後大家俾番人仔我)、廈門至金門渡輪(小三通航線)人仔 $150、廈門之住宿及飲食。
須以台仔支付項目:金門至廈門渡輪 台仔 $650、大小金門渡輪來回 台仔$120、金門住宿(因房間組合不同,請睇番上文)、金門飲食,約港元$100 一天、租 Merida 單車 台仔$300/日。(也可以踩政府車、免費)

到時可能租 motpet (若可以的話),約百多元港紙一天。

金門可以換人仔<-->台仔,但港元不流通,所以請多帶人仔。

參考行程:

第一天 (5-4-2012 Thur):
夜晚深圳僑社出發,坐通宵車至廈門,約翌日日出到達。

天 (6-4-2012 Fri):
輪渡碼頭搭廈門至金門渡輪(航程約60分鐘)。
大金門遊
大金門景點:
翟山坑道(由軍人於山中掘鑿出來用作防禦及作戰之用)、金門國家公園(公園內擺放:坦克、戰機、運輸機、高射炮等等曾作戰的軍事用品)、莒光樓、金城民防坑道、古寧頭戰史館。
住金門某民宿。

天 (7-4-2012 Sat):
大、小金門遊
當天即往小金門,因小金門一般可一日玩晒,即晚返回大金門,免搬來搬去。
小金門景點:將軍堡、勇士堡、湖井頭戰史館、八達樓子、烈女廟、勝利門等等。
住金門某民宿。

天 (8-4-2012 Sun):
大金門 + 廈門遊
若第二日未遊畢大金門景點,當日繼續遊覽。若時間許可,下午撤退至廈門,遊覽鼓浪嶼或行吓廈門市區。
當晚住廈門。

第五天 (9-4-2012 Mon):
上午起程返深圳。行程結束,祝旅途愉快。若不隨隊回程請特別通知,唔訂你張回程飛。

團友注意:

入台證:今日向臺北經濟文化辦事處   (香港)25258316 查詢,若為香港出世,可於金門辦理落地簽證,或從網上申請(https://nas.immigration.gov.tw/hkvisa/)。若非香港出世或持外國護照,請自行打電話查詢。

錢:要帶人仔及台仔。

住宿:以民宿為首選。請有興趣參加者於 28-3-2012 前報名;若特別要求要單人房 / 特別要求請註明。星期三後確實人數就會買車票及訂住宿。到時只要帶錢就 OK。暫時已有兩間民宿回覆,兩晚都有房,雙人房 $1600 及 $1800 ($1800 果間靚 d) 台仔。而民宿大部分都係集團式經營,而金門果度九萬幾間民宿,似乎復活節唔算 full。

單車:不要帶,去到借單車,不過建議帶簡單修理工具、制膠等,因為前人表示,單車質素不高,若自己識整單車,最好順手幫佢 tune 吓。

因為唔帶單車關係,今次已有幾位團友會帶重型攝影架生。大家可當為一個攝影團。

有興趣回 post 討論~~~

上網找了些民宿的資料及圖片

不過網上的民宿資料大多沒有圖片,而價錢約一千台仔起,有四、五人以上的房,所以視乎幾多人去。

此外,曾有車友表示早前去過金門,發現單車可借,不用租。

響金門的官方旅遊網站得知有關安排:

金門縣觀光腳踏車借用要點

一、目的:金門縣政府(以下簡稱本府)為構建金門地區自助旅遊環境,發展多元旅遊工具,提供觀光旅客以騎乘腳踏車進行金門深度與體驗旅遊,特訂定本要點。
二、借用對象:年滿10歲以上且會騎腳踏車者;未滿20歲者須由父母或法定代理人共同填寫借用單;金門觀光公車之遊客,可憑票證優先借用。
三、借、還車地點:設置借用站辦理借、還車事宜;設置地點由本府公告之。
四、借、還車時間:
 (一)、出借時間:由本府公告之,但遇有特殊原因,得公告暫停出借。
 (二)、還車時間:應於借用當日起第三天出借時間截止前歸還,但遇有特殊原因或應車輛管理需要,得延長或縮短還車時間。
五、借用方法:
 (一)、個人借用:
  1. 得預約或親自至借用站借用;預約電話、傳真及電子郵件,由本府公告之。
  2. 每人每日限借用2輛腳踏車。
 (二)、團體借用:
  1. 團體借用係指10人以上團體或金門觀光公車團體旅客借用。

以上為節錄,詳情請睇番金門縣觀光旅遊網 http://tour.kinmen.gov.tw/chinese/index.aspx
嚴重有興趣
8/4 買左 The Cranberries 演唱會飛
Homan 發表於 23-3-2012 12:08 PM
8/4 買左 The Cranberries 演唱會飛

我同d單車友聽晚會傾傾行程,若落實再出 update post

大致預幾多錢到?因唔想對太多台幣~

另外見金門有地道玩是否會去?
我而家睇下有無 fd 接我張 The Cranberries 飛,有我就參加
hawaiiandaily 發表於 25-3-2012 08:57 AM
大致預幾多錢到?因唔想對太多台幣~

另外見金門有地道玩是否會去?

其實可以唔駛對好多,因為可以統一找數,大家夾番港紙俾團長就 ok

地道係必到景點,不過要有心理準備,果度已經發展為遊客區,唔會好似香港果 d 保存到當年味道。
Homan 發表於 25-3-2012 02:04 PM
我而家睇下有無 fd 接我張 The Cranberries 飛,有我就參加

星期三一定要回覆,因為要 book 車飛及住宿。
我明天回覆! 謝謝!
已問咗呢兩間民宿:

歐厝17號民宿 (http://islandthesurf.pixnet.net/blog)

水頭民宿 (http://tw.myblog.yahoo.com/couple-inn/)

兩間都有位,雙人房約 $1600 台仔。

歐厝17號民宿好似幾好
小弟去呀~~ 覆唔覆得切?
Homan 發表於 29-3-2012 10:40 AM
小弟去呀~~ 覆唔覆得切?

OK,計埋你~~

今晚會 email 民宿資料給大家,因為做入台證需要填寫落腳地點。
已 email 民宿資料給大家,請快做入台證,當所有人做咗證後就會買車飛。
我會帶重型架生
BTW, 我有 discount 旅遊保,一定比市價低
Blue Cross 旅遊保
按價目表還有10% off
還有一兩間有off 我會再post
藍鑽石5天 $204
Blue Cross - travel.gif
保障內容,如果OK請 call 小弟