登記成會員
搜索
查看: 4803|回復: 12

Cannondale TRAIL 6 CUSTOM

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前女友的 Cannondale TRAIL 6 Women 在由沙田大圍踩去大埔海濱公園,試車後發現部車唔係太去車亦有點重,所以在農曆新年期間買入了一些零件以作改装。

前叉 ROCKSHOX SID RLT 2012 款 ~ 2400 HKD (冇線控)
車煞 Shimano XT 油制 2012 款 ~ 2000 HKD
車輪 自織 Tank Light hub + Mavic 317 轆 +Cross Mark 2.1 ~2300 HKD

其他頭 bar / 鵝頸 / 座管 用返原装 cannondale C4 糸列
由於女友不太熟習幾時需要轉波所以部單車也用返原装 Shimano Acera 3 x 8 全套,待她熟習後才換。

經組裝後變成以下

主要偷輕的也改了,至少部車比以前輕 11-12 磅~暫冇乜野要改~明天 Check 下全車現時幾重

串錯字,條呔係 Cross Mark 2.1

果個 XT 油制好浮誇。

我有條原裝 Giant NRS seatpose ,重 247g,黑色,重量方面比得上 Thomson 。若要請出聲 (Willy 傳給我,我傳給你,你可以當家傳之寶一直傳落去)
NRS seatpose 應該一早比我啦!
你都好 dum 本喎, 不過最緊要女友踩得開心 ^^
ymk 發表於 7-2-2012 10:41 AM
你都好 dum 本喎, 不過最緊要女友踩得開心 ^^

係呀,原本部車重,唔想女友抬得咁辛苦。單車世界要輕=要錢。貴既買唔起唯有執 D 中價野配合

本來預左 1k 買車,因飛球減價出左部平車。剩返未用黎改輕佢。現在 over 左 520 HKD 唯有今個月慳 D 洗。踩多 D 單車

踩單車就會食多咗飯,咁應該踩少 d
egg_studio 發表於 7-2-2012 11:51 AM
踩單車就會食多咗飯,咁應該踩少 d

唔駛一定食方面慳,可以係玩具方面慳 D
I just bought the 2011 XT Brake (same as 2012) in HK$1,650.
各位有無舊6”碟?
Homan 發表於 7-2-2012 11:24 PM
各位有無舊6”碟?

我有一對好 cheap 的 Merida 原裝 6" 碟。你要就攞部 PS2 交換啦。
garfield 發表於 7-2-2012 10:52 PM
I just bought the 2011 XT Brake (same as 2012) in HK$1,650.
師兄係邊到買?將來買件時可隔下價。

參考圖:
2011 款式是這樣,老闆報稱舊款重。
2012 新款老闆話多左唔知咩技術,輕左而且 break實既能又高左。

咁你下次都唔駛信呢嗰老闆 , 我套XT喺2011年買 , 不過=你嗰2012!
egg_studio : 你要PS2早嚮吖 , 我幾辛苦乞求人收留呢部當年的戰略物資 !