登記成會員
搜索
查看: 5728|回復: 9

[賽後報告] 霧走大帽山單車徑

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

尋日冬日陽光,豈料今朝又嚟毛毛細雨,結果響大帽山荃錦㘭向霧裏進發。

由荃錦㘭沿越野單車徑向大欖下山,至吉慶橋前轉入石屎路逆走至監獄。響監獄租車返回荃錦㘭,試踩大帽山越野單車體驗徑。

本來預算 1.5 小時之車程,因大霧關係,能見度不足十米,被逼慢車,結果約 2hr 15 mins 完成。

越野單車體驗徑分綠、藍兩線。綠線為新手一嘗越野單車感覺,全長只有約八十米,不消一分鐘完成。有輕微上落斜,最大難度為一個 360 度上山灣位,可訓練轉波技巧及速度。

藍線約長四百米,全為下山 S 路,宜稍具越野單車經驗車手,體驗正式國際賽道環境(大笪地會員開山掘路之新路段為難度較為高之類似路段,不過更長,請睇另文 http://www.photomarket.hk/portal.php?mod=view&aid=26)。

兩線雖然短,但加上興建中之路線,可見政府有心發展單車活動。

willywong 發表於 30-1-2012 11:33 AM

就如中古 video game "silent Hill" 一樣
張相幾有feel
Homan 發表於 30-1-2012 10:02 PM
張相幾有feel

當日大霧到睇唔到前路

你快 d 買呔一齊玩
有咩性價比高的介紹先?
Homan 發表於 31-1-2012 01:14 PM
有咩性價比高的介紹先?

Cross Mark , 二百樓下,價錢平、輕身、性能不錯。
    尺寸 : 26 x 1.95 / 26 x 2.10
    專利胎紋,抓地力高而不減流暢 !!
    山地車合用
    山地車手常見選用之輪胎
    一條 : $150 (26 x 1.95) , $165 (26 x 2.1)

買2.1 啦可?
2.1 就穩陣 d