登記成會員
搜索
查看: 4883|回復: 3

《昔日回顧之一》Pentax SFXn 相機

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早年收集了不少相機 catalogue,原來好多會員見都未見過,所以 scan 咗放上嚟大家分享吓。

Screen Shot 2011-12-18 at 10.46.48 PM.png

呢部係我當年第一部單鏡機,大約 body $2900 左右,配支 28-80mm ,鏡頭價錢唔記得,響依家賣 $3500 一塊 UV filter 果間專業相機鋪買,時間大約 1989 or 1990 年。

Screen Shot 2011-12-18 at 10.52.28 PM.png

當時正值 manual 機過渡至 AF 機年代,所以有一種叫 AF 環嘅產品,俾 d manual 鏡用,就可以有 AF 功能。

若你後生到連菲林機都未用過,有冇聽過「機背」?菲林機年代,有 d extra 功能要靠機背提供,特別係 Nikon 機,加埋機背,功能多咗好多!但最簡單功能係 QD,一般相機有 QD 會貴多百零蚊。

Screen Shot 2011-12-18 at 10.46.39 PM.png Screen Shot 2011-12-18 at 10.46.25 PM.png

如想睇番成本 catalogue,請 download 附件(PDF)

pentax SFXn3.pdf (1.6 MB, 下載次數: 0)

pentax SFXn2.pdf (1.74 MB, 下載次數: 0)

pentax SFXn.pdf (1.27 MB, 下載次數: 0)

令我懷念我第一部相機,Minolta 7000i
世界首部單反擁有綜合AF系統,所有對焦sensor、鏡頭摩打、菲林摩打都收藏在同一機身內,亦係未來大部份的SLR的黃金標準!
Homan 發表於 19-12-2011 10:44 PM
令我懷念我第一部相機,Minolta 7000i
世界首部單反擁有綜合AF系統,所有對焦sensor、鏡頭摩打、菲林摩打都 ...

都講咗你呢部唔係 7000i,而係 7000

7000i 係後期嘅單反,賣點係插卡!
係係
我部係7000