登記成會員
搜索
查看: 6696|回復: 11

ICQ 回來了~~「噢噢」

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

有咁上下用電腦嘅會員,一定有一個 ICQ account。但當 MSN 當道後,用 ICQ 嘅人越嚟越少,而去到智能電話年代,MSN 都已經被遺忘了。就算係新 d 嘅 Google Talk、Facebook Chat 等都不成氣候。

近一年半載,智能手機上彈出咗 Whatsapps。佢只係一個 messager ,而且仲要收錢,不過好多人用佢,原因好簡單,因為 Whatsapps 唔需要 sign up 一個 account 或者用 email 登記,而係用電話號碼作 "contact",唔需要將 email 或 account login (例如 ICQ number 或 AIM screen name) 話俾人知。

結果就係好多人用 Whatsapps 嚟代替 SMS ,儘管 Whatsapps 同 SMS 根本係兩回事。而 Whatsapps 亦表明唔會有電腦版本,即係佢只會響 i-乜及 A-乜手機出現(就算 iPod Touch 版本都唔會出)

不過,今天發現 ICQ 出咗新版本,除了可以用番十幾年前果 ICQ number 外,亦可以如 Whatsapps 般用電話號碼搵朋友,即係做到 "所謂 free SMS" 嘅效果(當然同 Whatsapps 一樣要經 Internet,不可以經電話網絡)

優勝之處係,ICQ 除可以響大部分電話行到,唔淨止 i-乜及 A-乜手機,只要 support JAVA 嘅電話都可以用到 ICQ

"PC, Mac OS, Android, Apple iOS, Symbian, Blackberry, Java phones, and Mobile web."

咁即係,除咗我部 T-28 及平安鐘電話外,市面上 90% 的電話及所有電腦都通晒。

Screen Shot 2011-11-17 at 12.00.22 AM.png Screen Shot 2011-11-17 at 12.00.30 AM.png

(圖片 download 自 Android Market)

「噢噢」的日子又來臨了~~

唔怪得近日咁多人在FB又ICQ過啦… 回歸十幾年前的光景呀!
我都用咗幾日,因為係 cross platform 之最, support JAVA 嘅電話就用得,計埋電腦,又食埋 Facebook, 所以呢—刻真係無敵
e家用番果班大部分係裝響電話,香港好多人用whatsapp,但whatsapp淨係"莊"android及iphone,但icq可以"莊"所有電話 ,加埋windows,ipad,imac都得
順帶一提,各 Mac 友除可使用官方之 ICQ for Mac 外,我推薦 Adium ,可以一次過 login 晒 FD, MSN, AIM, AOL, iChat, Yahoo, QQ, ICQ 等......

今日一早,突然間個 ICQ list 多番好多人。其實我咁多年嚟都有開住 ICQ (用 Adium 響電腦上) ,所以今日以為入咗時光隧道。
而用 ICQ 對我有一個好處 -- 一向我唔會俾電話號碼及 email 給學生,但依家可以比 ICQ 號碼 -- 響教育界入面,仍然好多老師因為呢個原因仲用緊 ICQ
my ICQ 11700729~~ hahahahaa
駛鬼 ICQ 霖巴,用電話號碼都得,所以先可以取代 whatsapp

我已經 uninstall 了 whatsapp ~~~ 以後電腦電話一線通
咁又唔駛 uninstall 掛… 咁極端?
我發覺大部份人裝左,on 返個 ICQ 但係就無用過!
因為同時run 住兩件嘢較唗電,而且whatsapp 整體功能真係比唔上 ICQ,至少電腦用唔到

而且之前都講過,whatsapp 響三部 android 電話(x10,x8,arc s)都有問題,會耐唔中令電話自己restart
但是打開 ICQ 仍然比打開 Whatsapp 慢…
我部機上速度就冇乜分別,不過可以響電腦 send message 到其他人手機,包括一 d 冇 iPhone 及 Android 的朋友。