登記成會員
搜索
查看: 4537|回復: 4

HK50 後記

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今次應該係 Action Asia 響香港本土第一次搞長距離越野比賽。晨咁早七點響山頂開始,相比同樣以港島徑嘅環島行,參賽者及規模人當然細,不過冇咗我最討厭果位環島行港女大會司儀果把死人聲,讓比賽可以響熱鬧但不喧嘩嘅情形下開始。

頭 25 km 沿港島徑行,所以用番之前環島行嘅策略,約三小時半輕鬆完成頭 25km,抵達黃泥涌峽 checkpoint。(不過大會 set 咗五小時為 cutoff,所以比賽水平比環島行高好多。)

之後轉入金督馳馬徑,一路向山下馳。差唔多馳到山腳時,見到大會專用攝影師。寒喧數句後,沿畢拉山道上山,去到石礦場時轉入山路。彎彎曲曲,轉成個鐘頭,中間有個大會工作鬼佬,話仲行多四公里就到 checkpoint。繼續轉、繼續彎曲,左面景色仍然係港島全景,好似港島徑第七段一樣,紅灣又紅灣咁,不過仲攞命,因為係上斜。Checkpoint 小休後(原來頭 30 km 冇停過),出番柏架山道,沿馬路上去大風坳。

終於上到大風坳。之前行港島徑,一上一落畢拉山最多九個字,但行呢條路就花咗成兩個鐘。港島徑就響大風坳呢度直衝落大潭水塘,只需十分鐘,而今次就沿野豬徑,結果轉咗成個鐘先去到大潭水塘。之後轉入水務文物徑,一路慢jog一路欣賞水務文物,呢度確實係風景優美、適合一家大細及半夜偷情嘅好去處。

最後一個 checkpoint 響水務文物徑末端,之後需要原路折返。開頭見到不少參賽者折返,心情被打擊,之後當自己折返時,數下數下,約長 1.5km 嘅路上迎面遇到 18 人,咁肯定知道至少有 18 人響我後面,未計仲響野豬徑轉緊果 d,心情又回復咗少少。

最後約 8 km 路,響大潭中水塘旁邊向上行,經淺水灣坳再上紫羅蘭山。好彩唔駛上到紫羅蘭山頂。響山中間轉入約 5km 引水道,引水道當然又係「轉埋果彎就到」果隻,轉咗 5km ,安全返到終點。

以 GPS 資料顯示,total climb 1551m -- 因為下半截嘅 25km 未行過,因此初頭有個誤解,就係以為港島徑係落山,不過原來下半截嘅 25km 係不斷上上落落。

上年環島行用咗七個半鐘,而今次約八個半鐘,以 Action Asia 的難度,成績雖不太好,但收貨~~~
有關水務文物徑資料,可 download 水務署小冊子

http://www.wsd.gov.hk/filemanager/tc/share/monuments/tai_tam.pdf
點解你行港島,但個 google map 係大嶼山? Action Asia 的 event 咁型? 亨工水上飄??

另外,咁費周章有人去水務文物徑半夜偷情???
Homan 發表於 31-10-2011 01:35 AM
點解你行港島,但個 google map 係大嶼山? Action Asia 的 event 咁型? 亨工水上飄??

另外,咁費周 ...

改番了,原本embed了上上星期2-peak果個map......

據某相識之參賽者講,有一晚佢響某處約八點踩 MT bike 時,響路邊草叢內見到一對男女打野戰中......