登記成會員
搜索
查看: 4300|回復: 1

好友 vs 淡友

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

大家又點睇?
我早就覺得無人想歐豬5國死的,因為骨牌效應下各國(尤其歐盟)很難獨善其身,就算亞洲都會因為歐美經濟放緩而影響出口貿易,只不過大家都唔出手住,等唔知邊個國家自動企出來做白武士啫。
而家初步有共識,全球資金、投資者、散戶都鬆一口氣,氣氛帶動下大家又蠢蠢欲動,港股近月累積跌左唔少,仲曾經下試萬六點,好多股民又乘勢殺入來。不過,有好友就永遠有淡友,以下是“骨頭會”的兩邊言論… 大家又點睇?

2011/10/28 下午 04:16:29        

股市行情:

作為散戶搭車是經常性, 近期大部份股份類都猛升中, 不過爆破升溫時間已經終止, 再來嘅相信系個別類大戶睇好那隻去炒作升價. 由於20000點已經穿過. 再無太大阻力受干預. 加上已見16200這最底部位. 做成未來升跌在1千點之間游走多, 如回跌只限於萬九位置水位. 反觀下週還是繼續持慢升有可能升至二萬一千點鄰近. 因對比2008年的翻版Q, 恆指在20300點為百分比50. 在這段時間就是一值回落接觸位置. 不過本人就感非賽馬般間中出現翻版Q, 在於這幾年來香港市值已經升價不少. 也於面對金融風暴經驗累積下. 美國也明顯不會亂來. 歐洲實為早晚講掂數只差一些時機而已.
另外! 基金還持有50%現金未入場, 就是想不利消息盡出後先回流股票市場上購買貨. 這算為客人一份保障而已, 大戶方面也未見收手. 所以下週還是應企穩中, 快到年尾, 估計十一月份系波浪式走多. 因走勢且還幾好, 無什麼重大出口術不利消息還是會這樣開多.... (估計依家野並非準確, 只供參考而已)

淡友:
反彈是猛獸

2011/10/28 上午 11:17:37         

老南又要強調多一次,熊市死得最多人的,不是由高位殺下浪的一下,而是一個又一個不斷出現的反彈浪,每當大家以為危機已過追貨時,大戶才會殺下去收錢的,這項動作生生不息,術語為左一巴、右一巴。

為何大方向還是跌,不是升?原因是歐美企業還在炒人,不是在招聘。另外胡溫就落台,一定要降低CPI,所以唔好望會放好多錢出來炒股。冇錢股市是不會興旺的。同埋美國佬及IMF都選擇唔救歐州,個波竟然拋左比中國,講真一句,我地係你地貴親呀!大家的關係都仲係建於利益之上,你的兄弟都唔買的垃圾,你要我地去埋單,最後希望越大,失望越大多。

1222先利獲利兩成幾,8078放下先,之前講的文化板塊623升兩成幾,811升一成幾,獲唔獲利,各位自行決定啦!依點解我好似變左6叔咁既... ... = =

現在大市一片悲觀情緒,大戶乘機沽貨獲利。
小散戶如小弟,現在最緊要淡定,反正進進出出的才是最後輸家…