登記成會員
搜索
查看: 5368|回復: 7

SE Xperia Arc S 測試及開箱

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

尋晚出咗 iPhone 4S,對於原來已經不經不覺用咗 Mac 有 15 年嘅我嚟講,從第一代至 4S 都冇乜吸引力,所以今日買咗部 SE 新出嘅 Arc S。貪佢 4.2" mon,及有晒我用開果部 Sony T300 傻瓜機影相功能。  

呢部係我第二部 Android 手機。第一部 X10 mini Pro 用過後,感覺同 Mac 的兼容及同步上比 iPhone 高。由於 iCloud 未推出;(亦未知確實年費及容量),因此 Android 系統上利用 Google Sync 同步電話簿、日曆、文件(工作上之文件大約有 95% 已用 Google Docs ,MS Office 淨係用嚟開 file,而 Excel 就還有 d 用,需要佢用嚟開 csv 處理 database),比 iTunes 方面及快捷。

DSC03002.jpg DSC03001.jpg

Arc S 同 mini pro 比較,大幾個碼。當時買 mini pro 因貪佢細,行山踩單車及覆 email 方便(因有 keyboard);而 Arc S 就貪佢大 mon,上網睇戲影相方便。

而且用開果部傻瓜機開始 short short 地,而 Arc S 影相功能同 Sony d 傻瓜系列差唔多,同樣有臉部對焦、防震、笑就影、16:9 等。

至於部電話報稱有 3D 功能,因我冇 3D 電視,所以冇得試。而我冇細頭 HDMI 線,所以亦試唔到 HDMI output 功能。

Macro 功能。
DSC_0399.jpg DSC_0399-screen.jpg

800萬像素相機,攝於晚間室內,果個所謂 f2.4 光圈都 ok,暗位 noise 以電話嚟講,我可接受。(第二張為實際 pixel)

DSC_0397.jpg DSC_0397-screen.jpg
黃昏時間影(第二張為實際 pixel)

用內置 panorama 功能(因已天黑,日頭會再試),放大後唔見有駁位,咁暫時打消咗買 14mm 鏡頭嘅打算。

支持支持
小弟而家一部 iPhone 4,一部 SE 的低價 Android 機 X8
因小弟有 MobileMe! 戶口,所以 Mac sync iPhone 好易。
另外,把 Mac 的 Address Book sync 去 google 亦不難,
所以要三個 system 三部機同步 Address Book 不難,而家我在電腦/iPhone/SE上改個 Address Book 少少野,只要一有網路就可以電腦/iPhone/SE一齊改。

Btw, 因為我部 W8 只係打/接電話,所以對各 function 優劣無可奉告…
而我以mac機的address book 為'中心',靠google sync 同步,不需改動任何嘢,就可以iPod,mac機、android 同步。不過呢一刻,我覺得google 比apple 優勝,因為除電話、月曆外,文件、股票、RSS、地圖都可以同步,希望icloud 可以追番呢個差距
用咗呢部電話幾日,大致可以出一個深入少少嘅報告。

因為呢部係繼 X10 mini pro 及 X8 後第三部 Android 電話,而同事間都有幾位有 HTC Android 電話,早前發現 email 不能 load address 問題,應該由於 Android 版本問題,而 Android 2.3 已可以做到寫 email 時 load address book 呢 d 二十年前我部 Shapr IQ-9000 做到嘅功能。

整體反應方面,1.4GHz 對於電話呢講十分夠用,不過 Android 食 resource 情況拍得住 Windows,所以比較起嚟,就發現以前部 X10 mini pro 其實響 hardware 方面唔足夠行 Android,亦令我發現 Palm (唔係 WebOS) 係所謂「掌上 device」上最佔少 resource 而效率最高嘅系統。

相機反應方面,同用開果部 Sony T300 一樣,而相片質素而言,除非夜晚或靠閃燈嘅相,否則質素及功能已經可以取代傻瓜機。

Macro + 夜晚室內光管,white balance 準確;而影相時利用 "Touch Capture" -- 即係按 screen 上任何一點作對焦 -- 相中以貓鼻作對焦。

上文因天黑,所以冇影過日頭全景。尋日 Action Asia 2-Peak 比賽場前影咗幾張玩吓:

發現當相中有物體移動時,張相就會如中間藍色人物咁矇咗。唔覺有駁位,影風景相一流+方便。

Mon 方面,用咗幾日,試過睇戲,之後今日用番 iPod Touch ,好明顯覺得 iPod Touch 好細。而播片同時開住電話及Edge ,耗電量似乎比 iPhone 少(呢個 test 係好粗略咁同 iPhone 4 比較,但準確性有待跟進)

遊戲方面,CPU 及大 mon 關係,表現同 PSP 差唔多,不過 Android 上遊戲唔多,希望遲 d 多 d 選擇。原裝 pre-installed 咗 Asphalt 5 嘅賽車 game,3D 十分流暢,但真係因為 Android 冇乜 3D game,所以冇得試到部機嘅極限。

Home Screen 方面,又係因為大 mon 關係,比 HTC home screen 可以同時容納幾個 widget ,或好多 folder 及 icon。而 widget 嘅排列及變化比 HTC home 高 (不過我試果部 HTC 並非最新型號)

screenshot_2011-10-11_0033.jpg screenshot_2011-10-11_0042.jpg

Facebook 方面,部機不止有 Facebook Apps,而係 built-in 咗 Facebook -- 我雖然唔多用 Facebook -- 但都有 enable 呢個「內置」功能,咁 Facebook 上嘅相(自己及朋友)都會自動同步到電話嘅 Album 內,而 Address book 除頭像外,會另有一個 tab 顯示果位人兄的 message 及相。

特別一提,就係有一個所謂叫 Noise Shield 功能,報稱可以過濾四周嘅聲音,令通話對方人聽清楚自己講乜。我響行駛中小巴試過,主觀感覺,加上同時開及關上此功能,可以濾到約 60-70% 四周聲音。

評分

參與人數 1積分 +8 收起 理由
Homan + 8 十分好!支持安卓!

查看全部評分

部 Arc S 幾錢, 會唔會 hang 機? 因之前有 fd 用 SE 既機狂 hang, 我老婆用部幾百既通電時問題多多, 整咗7次都唔得

而家老婆部電話開始臣臣地, 想搵部電話功能可影相拍片, 聽講近排 SE 出相關功能的手機又平又好, 所以想知, Thx
話我老野又好,懷舊又好,palm os唔食ram,係永遠最好靠
我用信用卡積分換現金,所以實際俾約二千五。

部機國慶果日買,用到今日,冇hang 過,不逼過我裝咗個叫advanced task killer,因此電可以用耐好多,同埋唔會咁容易冇ram

c_Foo 發表於 11-10-2011 10:10 AM
部 Arc S 幾錢, 會唔會 hang 機? 因之前有 fd 用 SE 既機狂 hang, 我老婆用部幾百既通電時問題多多, 整咗7 ...

此外,X10 mini pro 及 X8 裝咗whatsapp 後都同樣出現自動restart 或 hang 機情況,兩部機都係行2.1。

而Arc S 亦裝咗相同嘅apps 包括opera,google 系列,股票,但未有此情況