登記成會員
搜索
查看: 9849|回復: 11

[開箱文] 新車就落地 -- Hodaka Scandium 硬架 MTB

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

老婆想要 MTB + 突然心血來潮,就到單車鋪睇吓 MTB。比較過成車及砌車,砌車彈性較大,而且自己識砌,所以搵吓冇又平又靚嘅淨硬架,比較過早前 Hawaiiandaily 心儀嘅 Trek 8500 後,結果搵到倉底貨 -- Hodaka scandium 硬架。

主要配件為 Willy 捐出之陳年 Rockshox REVELATION 氣叉(多謝)、SRAM X7 2x10 全套,另自織 Tank Light hub + Mavic 317 轆 + 1.5 平地幼呔。由於呢架車只會踩平地及返大陸旅行用,因此配件不需特別硬淨,只需響價錢及重量取個平衡。而 Tank Light 重量同 Hope hub 差不多,但價錢平 2/3。而 X7 性能與 X9 差不多,亦平一截。

鵝頸及頭 bar 以 Truvativ 為主,一樣平靚正。

而車架十分輕,如果單車鋪冇呃秤,車架約兩磅多 d ,比 Trek 8500 輕好多。

IMG-20110822-WA0000.jpg DSC00330.jpg

砌完再出報告~~

車架 2lb 定係 2kg 呀? 2磅咪輕過 Macbook Air???? (Weight: 2.38 pounds 1.08 kg)
一定呃秤
兩磅多 d,因為響單車鋪果個係吊磅,所以唔係咁準確。

我個軟架 2.4 kg,咁一個中價加細碼(我老婆踩,所以加細碼) scandium 硬架 2 lb 有乜出奇?

之前你 join 嘅大陸單車團有位車友都砌咗加 Scott MTB 硬架,淨架 1.98 lb (官網資料),成架車 total 16lb,比一般 road bike 輕。
garfield 發表於 23-8-2011 12:24 AM
一定呃秤

呃你做乜?到時出嚟見面就知啦~~

不過 d 件就唔係最輕(用 X7),而條叉都屬重嘢,所以砌完唔會太輕
唔喺我厄你,喺單車舖厄你!
garfield 發表於 23-8-2011 07:52 AM
唔喺我厄你,喺單車舖厄你!

你出到嚟就知邊呃邊個~~ (你幾時先出到嚟?下星期上汕尾,你去唔去?)
祝你老婆快啲有新車踩啦
新車已落地,因為係我老婆踩,所以 seat 位十分低(雖然已經係加細碼)。而頭叉要較至 80 至 100 mm。

假如將頭叉較至 130 mm ,再較高 seat 通,咁我都可以踩。

DSC03000.jpg DSC02999.jpg
可不可以外借小弟的?
咁你要同車主傾喎
哦,咁我回來問問先