登記成會員
搜索
查看: 5677|回復: 5

Lion 關機慢

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

以往SL時代,關機真係話都無咁快;而家上左Lion,關機足足要十幾秒!
十幾秒呀!
在mac機上開機關機不應該出現的等待呀
有無 mac 友有同類問題?

我啱啱 clean install 了 Lion 響 iMac (2.4GHz Core 2 duo), 而 install 番大部分原用嘅 software 後(例如九方、Firefox、Microsoft Office 等),關機時間約 3-5 秒,比之前 Snow Leopard 快好多。

開機時間約 40 秒。

關機時會有 data write back 入 system,假如你之前做過好多工作,關機時間正常係會耐 d 。此外假如你用 wireless ,或有 external harddrive / shared drive ,系統需要時間 disconnect,因此你的「關機足足要十幾秒」要睇番部機果十幾秒入面做緊乜嘢。(用 Activity Monitor)
egg_studio 發表於 8-8-2011 09:59 PM
我啱啱 clean install 了 Lion 響 iMac (2.4GHz Core 2 duo), 而 install 番大部分原用嘅 software 後(例 ...

明白。試下先~~
我 Hard Disk 是 SSD 開關都 1-2 秒到唔見有乜問題
hawaiiandaily 發表於 9-8-2011 12:13 AM
我 Hard Disk 是 SSD 開關都 1-2 秒到唔見有乜問題

我HDD 係 5400rpm 500G HDD
我女友部最新型號最 Cheap 那部 iMac 開往 iphoto + Lightroom 關機重開約 36 秒 算唔錯 ~ 另外也試玩過 facetime ,視像也很高質素