登記成會員
搜索
查看: 5757|回復: 6

幾十年前的人民幣及外匯券

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

有另 post 講開香港新鈔,就諗起床下底收埋嘅中古人民幣及外匯券。雖然據網上資料顯示,呢 d 舊人民幣及外匯券唔值錢,不過歷史意義大於金錢意義。記得當年大約 Form 2 就揹背囊返大陸旅行,果陣仲要袋定人民幣及外匯券,響唔同地方/商店要用唔同「貨幣」。中古人民幣方面,現在已經冇人用「分」呢個面額。

而從網上找到呢個對外匯券嘅介紹,其中提及

外匯兌換券作為我國在特定歷史條件下發行的一種特殊貨幣,不僅用紙十分講究,而且印制也十分精美。真實地體現了我國當時在設計、繪畫、雕刻、制版、印刷等方面的綜合技術水平,具有較高的藝術價值和研究價值。
credit : http://www.hkst.com/question_72811.html

我果幾十張外匯券,仍屬未摺嘅「直版」。紙質的確比我接觸過嘅本港、大陸 (現時人民幣),及其他國家嘅紙幣靚,摸落去似一張畫紙,很有質感,少少「鞋」手,紋理分明。

SCN_0002.jpg SCN_0003.jpg SCN_0004.jpg SCN_0005.jpg

如果大家床下底有其他面值不妨 scan 上來分享吓。

細個家中有一疊舊香港直版十元(舊款青蟹,好大個10的logo),不過有次家中倒瀉湯定係粥,殘哂…
請問最後6張(中國人民銀行)的是外匯卷還是人民幣?
alexphoto 發表於 6-8-2011 01:05 PM
請問最後6張(中國人民銀行)的是外匯卷還是人民幣?

最後六張係人民幣,不過現已不流通。
egg_studio 發表於 6-8-2011 09:59 PM
最後六張係人民幣,不過現已不流通。

好好保存,幾百年後會升值不少
剛問了國內同事,以收藏價值計,90年的100元面值人民幣,現在可以賣到150元,你的是1953年,是真的會值錢的!
我果幾張人民幣唔值錢㗎,值錢嘅係 $50 及 $100 外匯券,因為當年發行量少,而當外匯券不再通用時,d 人見大面額就換番做人民幣,所以少上加少。

你問吓你國內同事床下底仲有冇收埋幾張。