登記成會員
搜索
查看: 3684|回復: 4

問題:蟒蛇「病」了?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

呢個係 Willy 兄的同事的朋友報稱的親身經歷,即係所謂「朋友嘅朋友」經歷,信不信由你。

「朋友嘅朋友」養了一條蟒蛇,由 BB 開始養起,條蛇一向都冇乜嘢,好善良。直至最近,條蛇每逢主人返屋企時,都會響佢面前企響度,然後走埋一邊。

「朋友嘅朋友」認為條蛇有病,帶佢去睇醫生。醫生聽到描述後,再檢查條蛇,就話條蛇無病,不過最好盡快人道毀滅,原因係乜?

這個不是笑話,是生物學的問題。不要向搞笑或 IQ 題的方向諗。

有五個回答後就開估(灌水、廢話唔計)Willy 應該記得答案,所以唔好開估。
我都知道答案…

btw, 是不是可以無端端帶條蛇去人道毀滅的?

兩 棲 及 爬 行 動 物

香 港 有 超 過 108 種 兩 棲 及 爬 行 動 物 , 其 中 大 部 份 的 蛇 是 無 毒 的 。 被 劇 毒 的 蛇 咬 傷 或 咬 死 的 個 案 非 常 罕 見 。 在 香 港 蛇 類 之 中 , 只 有 一 種 無 毒 的 緬 甸 蟒 蛇 (Python molurus bivittatus) 是 受 保 護 的 。 而 所 有 龜 、 海 龜 及 鱉 都 受 野 生 動 物 保 護 條 例 ( 香 港 法 例 第 170 章 ) 所 保 護 。

咁你嘅答案係乜呢?
問你怕未
答中有無獎?