登記成會員
搜索
查看: 5422|回復: 6

新20/50/100元鈔票,是進步還是退步?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

香港可能是世界上唯一一個有三家發鈔銀行的獨立經濟地區。(巴打有錯請指教)
以往的鈔票三家各有特色,但對遊客來說可能叫苦,分不出是真是假。
現在的新一代鈔票,設計模版統一了,但又好像缺少了以往的百家爭鳴的感覺。

大家又對這一系列的鈔票有何看法?
我個人:渣打 > 中銀 > HSBC

另外,找到香港郵票的整版設計圖,個人感覺十分漂亮,作為禮物效外國朋友應該不錯!

響美國,如果計埋民間機構,超過三個發鈔機構。美金只係最多最多人使用及流通嘅貨幣,除美鈔外仲有一隻叫liberty dollars
egg_studio 發表於 23-7-2011 02:06 PM
響美國,如果計埋民間機構,超過三個發鈔機構。美金只係最多最多人使用及流通嘅貨幣,除美鈔外仲有一隻叫li ...

都係法定流通貨幣(Legal Tender)嗎?
以往的HSBC鈔票,大大的獅子頭,霸氣十足!

Homan 發表於 23-7-2011 02:23 PM
都係法定流通貨幣(Legal Tender)嗎?

當然,唔通大富翁果d我又計咩
早前因不在港,所以冇講得咁 details..... 現在補充:

響美國,一般人常見,綠色果隻美鈔只係其中一種通行貨幣,亦係最流通的。而我之前提及過的 Liberty Dollars 可算係第二流通,因為當年響美國讀書時,耐唔中找贖時都會有見,依家都仲有幾個 keep 住。而響 New York 有另一隻貨幣叫 Ithaca hour(請 New Jersey Tiger 補充),而美國中部有好多小城鎮會自己發行貨幣。雖然呢 d 貨幣理論上響全美國通行,不過機構有權唔收。據美國憲法(或者法律,我唔肯定係憲法定法律),任何機構都可以發行貨幣,不過大前提係有人肯收,及可以對換到其他貨幣 / 美鈔。

而背後原因係除美鈔外,大多數貨幣(特別係果 d 小鎮貨幣)都係用同等價值金屬鑄造,因此相對非金本位之美鈔,理論上較保值。如果有機會到美國中部旅行,不妨碰碰運氣,可以從找贖中收集到呢類「另類」美元。
幾年前到過美國聯邦儲備局的印銀紙廠參觀(不過裏面不准攝影,所以冇相),上面部分資料源自該廠。

另外,當年買了紀念品,係由價值 US$500 的紙幣打碎而成的「碎紙」,只售 US$2

Photo on 2011-08-02 at 22.12.jpg

Photo on 2011-08-02 at 22.13.jpg