登記成會員
搜索
查看: 8603|回復: 4

華欣四天遊自駕遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今次係為左同女朋友興祝佢既生日,決定去女友提過既華欣。
酒店就搵左 Sheraton Hua Hin Resort and Spa,不過比左錢先知唔係太近華欣市中心,不過都有shuttle bus 去市中心既 (大約一小時一班), 不過我除左第一晚係坐shuttle bus 出去,之後都係自己駕車去食飯既.
行程,
第一天, 搭CX 早機,大約12:15出機場, 跟住租左車去華欣. 12:45開車出發,不過唔係好識路,本來要用大約2:30車程 (即係3點到酒店),用多左一小時先到,不過就係途中食左野,大約4:30先酒店! 之後就settle down. 跟住搭7:00鐘既shuttle bus 到華欣市中心夜遊,行左幾個夜市 Hua Hin Grand Night Plaza, Satukarn Square, 小夜市 Hua Hin Soi 59 同 Hua Hin Night Market . 最後就係 Night Market 既十字路口既大排檔食晚飯。

租車,估唔到係駕新車,我係第一個客用!

中途太餓,搵個D野食

到左hotel了

夜市

第二天就跟旅遊書介紹既 Hua Hin Hills Vinyards, 由酒店駕車去要一小時到. 去到就行下同食左個 lunch (因為遲起身,係2:00先食lunch ) , 叫左三道菜,好食呀! 不過下次要啱時間,就可以見到收成!
跟住就想駕車返市區去PlearnWan 華欣懷舊村,途中即興去左兩個景店,第一個就係 Wat Huay Mongkol, 第二個就係 Hua Hin Sam Phan Nam Floating Market啦, 之後就去左原定想去既 PlearnWan了

第三天都係比較輕鬆,駕車去左 Hua Hin Beach,跟住返酒店小休,就再駕車去左 Market Village shopping, 再返酒店對面 既 FN outlet, 然後就返酒店做 body message, 跟住又駕車出去 Night Market 同女友食 birthday dinner, 去左 Hua Hin Seafood, 有燒龍蝦,大蝦,T-骨,加個”東陰功“。。正呀!!

第四晚就返去啦,今日為左去酒店既泳池玩水,一於早起身,玩到11:00,跟住就收拾行李同準備checkout, 回程時就跟旅遊書介紹,去左 Cha-Am Premium Outlet Mall,之後就播住鄭伊健既”極速“,我就”極速“駕車返機場還車啦。

PS,第三,四日就沒相了
第二天就跟旅遊書介紹既 Hua Hin Hills Vinyards, 由酒店駕車去要一小時到. 去到就行下同食左個 lunch (因為遲起身,係2:00先食lunch ) , 叫左三道菜,好食呀! 不過下次要啱時間,就可以見到收成!
跟住就想駕車返市區去PlearnWan 華欣懷舊村,途中即興去左兩個景店,第一個就係 Wat Huay Mongkol, 第二個就係 Hua Hin Sam Phan Nam Floating Market啦, 之後就去左原定想去既 PlearnWan了

酒庄

Floating Market

PlearnWan

評分

參與人數 2積分 +18 收起 理由
Homan + 8 十分好! 感謝分享!
egg_studio + 10 精采遊記,以列為大笪地之選

查看全部評分

以你所見,華欣係咪已經好少香港人會去?而泰國租車有乜嘢要注意?普通 cheap cheap 日本車或泰國本地車連保險大約幾錢一天?
我去年12月都去左華欣~
egg_studio 發表於 22-7-2011 03:08 AM
以你所見,華欣係咪已經好少香港人會去?而泰國租車有乜嘢要注意?普通 cheap cheap 日本車或泰國本地車連 ...

egg_studio
1. 真係不是太多,只係酒店都遇到一些香港人,係一家大細,出到底市中心就唔多覺。
2. 租車就是1300 係4日連保險,即係為325一天, 我係經 Agent 搵Avis租,可係機場攞車,同比左大約500油錢,我覺得都幾抵。
Homan
早知問你攞下料啦