登記成會員
搜索
查看: 6640|回復: 16

Macbook Pro 換 ssd 開機慢.

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

Macbook Pro 換咗 ssd 開機后白畫面, 約30秒開機, 請問怎改善?
30秒開機同以前未換差不多, 不過問題係白畫面去咗廿秒, 其後開相做野爽好多
Apple 網頁上有冇 support 文章?
我蒲開的forum都有相同的用家問題
我研究下再post上來
另外問 c_foo 兄點樣張舊HDD內system re-install 去新SSD?
由頭裝過? 定係time machine 可以幫到手?
C-foo 兄,去 System Preference 把 Startup Disk set 為 你個SSD,睇下有無幫助?

System Preferences --> Startup Disk
Screen shot 2011-06-21 at 下午04.12.52.png

Screen shot 2011-06-21 at 下午04.13.03.png

確定你已經選擇了你的SSD為 startup disk
如你沒有選擇,OSX 會花時間去搜尋你是否用 network disk 去 startup,咁係會花多好多時間

我係根據網上用家的留言來說的,試完看看解決到不?
剛去"Discuss"問過同樣以上解決方法,得咗
c_foo 兄入左256G?
Best buy 160Gb.
我諗住BTS offer開始時買macbook air(如果真係出黑色就好)
c_Foo 發表於 22-6-2011 12:00 PM
Best buy 160Gb.

自己換定係出去換架?
Homan 發表於 22-6-2011 03:10 PM
自己換定係出去換架?

自己換, 我得你都得, 不過錯手 d 軟件冇哂啫
c_Foo 發表於 22-6-2011 03:22 PM
自己換, 我得你都得, 不過錯手 d 軟件冇哂啫

有無用time machine back up 呢?
最初有, 後期剷左, 裝好 ssd 冇哂, 用返原裝 hd 返魂無術.

對於我呢個電腦幼兒生, Mac 已經人性化好多, PC 我已舉手投行
c_Foo 發表於 23-6-2011 09:34 AM
最初有, 後期剷左, 裝好 ssd 冇哂, 用返原裝 hd 返魂無術.

對於我呢個電腦幼兒生, Mac 已經人性化好多, PC ...

有人話用mac的人平均智慧比用windows的低幾點…

我就話,用windows的人是花了過多的智慧在搞系統/和工作無關的事上面就真~~
Homan 發表於 23-6-2011 03:55 PM
有人話用mac的人平均智慧比用windows的低幾點…

我就話,用windows的人是花了過多的智慧在搞系統/和工 ...

一來我冇乜智慧,二來我的智慧唔係咁用