登記成會員
搜索
查看: 5593|回復: 4

[推介/評論] "隱世"日本菜 -- 粉嶺赤州

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近期 d 乜乜飲食雜誌,成日用 "隱世" 呢個字。我響粉嶺住,早前連聯和墟 d 食肆都俾 d 低級記者形容為 "隱世" ,因此,呢間響粉嶺牽晴間嘅食肆都應該列為 "隱世"。

牽晴間比聯和墟更 "隱世",因為如果你唔係響果度住,都冇乜理由會行去果度。我昨晚因事路經,本來想響附近 d 茶餐廳食晚飯,不過茶餐廳唔平,所以選了呢間赤州。

先講裝璜,好似去咗外國 (不是日本) d 餐廳 -- 枱與枱之間有成米幾,同一般香港中下水位餐廳果 d 枱角撞椅背完全兩個世界。

食物方面,睇相看故事:

油甘、鱆紅、醋 "青" ;油甘不夠肥,反而鱆紅及醋 "青"十分肥美。

火焰壽司 -- 我覺得一般,因為個人不喜歡熟壽司。不過,壽司的價錢與坊間迴轉壽司差唔多,十分抵食。

雜綿天婦羅 -- 價錢又係坊間迴轉壽司價位,睇份量就知抵食。特別嘅係,當中嘅蝦係用新鮮蝦炸!呢碟嘢,出面賣 $100 以上我都覺得值。

蕎麥麵軟硬適中,有蕎麥的香味。

呢碗麵雖然賣相真係差咗 d,不過味道一流。係乜嘢?溫泉蛋肉碎麵,不過隻蛋就沉咗底。

最後就係最差 -- 芝士蛋卷。呢類所謂新派嘢,一如以往,好睇唔好食。

總結,除咗個芝士蛋卷外,每樣嘢都超值。假如價錢貴 double ,仍然屬推介之選。
咁隱世,你唔出張藏寶圖我地又點搵到?
有,即係畫藏寶圖俾大家!

評分

參與人數 1積分 +1 收起 理由
Homan + 1 後現代主義!

查看全部評分

load 咁耐? 畫個地球出來加一點?
你將藏寶圖套入現成地圖就得㗎啦