登記成會員
搜索
查看: 5271|回復: 12

28/05/11 深夜飛BIKE報告 大圍 - 大埔

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

是日出車報告:

6:30到達土瓜灣,先更換新既鞋碼同幫粒CS200換電,換左之後個夜光SHARP番哂~
約7點到達火車站坐車至大圍,沿城門河單車徑一路踩至吐公單車徑,再係公廁左轉至創新路展開今晚既操車之旅。

獨至操3圈後番公廁放水,出來個陣一位既老外指住我部單車講"NICE MACHINE",見佢推住部CANNONDALE TT車,原來係準備明早(今朝)既翔東路TT賽,佢自稱阿JOHN,身穿CS CYCLING TEAM 戰衣。大家傾兩句之後各自修為,踩到第七個圈時因挖鼻屎溜車,比後追既街車仔挑釁。

小弟操左十個圈到就慢碌去廣福買野飲,再原路折返至大圍坐火車走人。
今朝查番GOOGLE,原來呢位人兄叫JOHN TONK,係一位教師+業餘單車手,唔怪得之咁Q快..(小弟試跟JOHN兄兩個圈,不過佢一爆車就海放左小弟)

圖中右邊個位..
咁多錯字/別字架?賤格!
已更正~

李兄幾時番HK,到你踩下創新路。
另外呢個位每個星期四晚都有"灰銀之夜",會見到唔少單車好手(前港隊/單車隊主將),亦比小弟練習一下GROUP RIDE既技巧~
灰銀之夜,冇力會比人扯死!
基本上佢地既AV 係40KM/H 以上,中途有D 粉腸爆車仲會去到5X KM/H,小弟跟左一圈被海放後自動碌番公廁睇波算..
回復 5# hongdonald

去公廁睇波??
冇理由㗎,約年多前某車神踩架摺車都可以輕易上到 50km/hr,冇理由會被人放??

應該仍有打錯字 -- 車神唔踩摺車,用 road bike 應該可以放甩果 d 得 50km/hr d 車手幾個圈。
回復 7# egg_studio

呵呵。eggstudio兄,你放過人地啦
人地已經由當年高溫膠進化到現在的硬膠膠了。

btw, 其實參加呢D賽事,係唔係真係要keep 40km以上? 香港有什麼路可以啊?
咁都係一舊膠......

我就未參加過 road bike 賽事,所以所知不多,MT bike 就有經驗講吓。

Bono 兄有大把 road bike 賽經驗 + 獎項,應該由佢嚟講解。(我揾佢上嚟回吓 post)
其實爆車就個個人都可以好快,不過KEEP到幾耐又係另一個問題,比少少數據你參考番,對上一次既創新路繞圈賽,首名車手AV為44.6,主集團AV為42.9,基本上參賽得既都有AV 40以上。而係星期日早上既翔東路TT賽,團體首名CMS車隊AV為47.8,所以AV有40以上係絕對有可能。

另外用感謝兩位肯花你地既寶貴時間留言,我自己都希望踩多D,從中改善自己既姿勢同騎乘技巧,50KM又好,5KM又好,只要踩得開心就得。

假如小弟以前有咩得罪兩位請多多包涵,小弟叫你一聲"KAY兄/浩民兄",麻煩你都唔好用咩"高溫膠"、"一舊膠"叫小弟,小弟有中文名同英文名,唔清楚可以PM小弟話比你知。

禮!
你敬人一呎,人敬你一丈,做人又好踩單車又好,體能技術差唔緊要,有品就一定有人 "侵" 你玩。謙虛一定有人會關照你。
好的好的。咁唔膠唔膠…
而家係碳纖了~~

(嗱… 罷明是講笑… 唔笑勿插…)
因為佢而家係蘋果俠-(紫荊俠個friend呀), 係公眾人物黎, 唔好惹佢, 否則佢用蘋果訂死你!