登記成會員
搜索
查看: 13393|回復: 13

SSD vs HDD - 值得轉嗎?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

頭先爬左一陣網,好多人都話將部舊mbp的HDD換成SSD會快好多…

值得換嗎?還是因為個system用得久了,內裡的東西亂了才會慢?
SSD除了貴好幾倍,還有什麼壞處嗎?
如果你認為 "內裡的東西亂了才會慢" ,你換了 SSD 一樣解決唔到問題......

SSD 的確係比傳統 harddrive 快,不過問題係影響電腦速度除了 harddrive 外,還有 CPU。舉例說明:假如做 video editing,不考慮你有 hardware encoding card,用 SSD 的確係 load video 時會快,不過真正 encode 時由於大部分工作響 CPU (當你有、足夠 ram,唔需要太依賴用 virtual ram) ,結果係對你嘅工作冇乜幫助。Photoshop 情況一樣,load 相一定快,但 edit 唔太關事。

而且 SSD 與 HDD,同一價錢,內量差好遠.... 例如 Macbook Air 用 SSD,做 graphic 唔會考慮,而一般做文書上網又用唔着,唯一好處係輕,不過有我亦睇過有報導,話 SSD 壽命不及 HDD。
唯一煩就係要拖住水袋(外置HD)週處去.
回復 3# willywong

咩意思?要拖外置HDD???
因為SSD容量較細,一般都係用來安裝程式,DATA STORAGE都係用外置HDD..
另外SSD壽命方面又唔洗擔心,INTEL/OCZ(兩隻主流牌子)都有3年WARRANTY,3年後你都多數會買過隻新..
咁而家咩價位? 256G過不過2千?

咩價位小弟都唔係太清楚,最好落去腦場問問。

另外買個陣都係留意係SLC定MLC,亦都最好睇睇係用咩CONTROLLER

小弟用緊呢隻

係SLC定MLC,亦都最好睇睇係用咩CONTROLLER????

係唔啱插定係I/O快慢?
用在mbp呢?
同一般HDD無分別,只要你既MBP SUPPORT SATA2就得
你可以睇睇以下我係WIKI搵到既資料,基本上SLC 既速度會比MLC快,相對價錢都貴好多..

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9B%BA%E6%80%81%E7%A1%AC%E7%9B%98

SLC
傳統上,每個儲存單元內儲存1個資訊位元,稱為單階儲存單元(single-level cell, SLC),使用這種儲存單元的快閃記憶體也稱為單階儲存單元快閃記憶體(SLC flash memory),或簡稱SLC快閃記憶體。SLC快閃記憶體的優點是傳輸速度更快,功率消耗更低和儲存單元的壽命更長。然而,由於每個儲存單元包含的資訊較少,其每百萬位元組需花費較高的成本來生產。由於快速的傳輸速度,SLC快閃記憶體技術會用在高效能的記憶卡。
[編輯]MLC
多階儲存單元快閃記憶體(Multi-level cell flash memory, MLC flash memory)可以在每個儲存單元內儲存2個以上的資訊位元,其「多階」指的是電荷充電有多個能階(即多個電壓值),如此便能儲存多個位元的值於每個儲存單元中。藉由每個儲存單元可儲存更多的位元,MLC快閃記憶體可降低生產成本,但比起SLC快閃記憶體,其傳輸速度較慢,功率消耗較高和儲存單元的壽命較低,因此MLC快閃記憶體技術會用在標準型的記憶卡。另外,如飛索半導體的MirrorBit®技術,也是屬於這一類技術。
如果你認為 "內裡的東西亂了才會慢" ,你換了 SSD 一樣解決唔到問題......

SSD 的確係比傳統 harddrive  ...
admin-photo 發表於 28-5-2011 11:01 PM

我諗你唔明我exactly意思。
我睇過D review,D人話用左部mbp一段日子(2﹣3年)後個HDD慢,之後換左SSD就快好多。
我在想,一方面會是因為SSD的確比HDD快,另一方面可能因為佢system要reinstall,D東西無咁亂。
即係兩個的comparsion沒有在同一個基礎上進行~ understand what i mean?
Mac OS X 係一個 UNIX 系統,理論上唔會有用得耐就會慢嘅情況,實際上 UNIX 可以 run 幾年唔需要 boot 機,不過每隔一段時間需要 run 一抽 maintenance scripts -- 一般 OS X 如果你乜都冇搞過,就會響每星期某一天 3am 自動 run 一次,如果你當時冇開機,咁就要等多一個星期...... 不過有 d freeware 可以幫你 manual 做呢個動作,例如 Onyx 。

此外,一般 "亂" 或 "慢" 嘅問題可以用 startup disc 行 Disk First Aids 及 repair permission 解決到。如果你試過真係唔得先 install 多一次個 system 都未遲,唔駛下下將 Windows 嘅概念搬過嚟。

我依家部 iMac 係由大約 10 年前部 G4 嘅 10.1 upgrade 上嚟,當中冇所謂 format 及 re-install 過 system ,同埋幾年前先真正將個 classic delete 咗。得閒時做吓 maintenance,而只係呢一兩年少做 graphic,以前—真係要晚晚開行部機執相,都冇話越行越慢嘅問題。
講咁耐買咗未?
120Gb 剛剛$2k有找,256Gb 一個開都唔止!
256 SSD 要4K? 嘩。咁好似upgrade 部機正路D
手上部機仲值5K左右,加4K,已經係最新mbp 13" 最低型號了…
固態硬碟比起傳統硬碟具有速度快、耗電量低與可靠性較高的優點。由於硬碟早已是系統效能的瓶頸,因此改採固態硬碟可以帶來明顯及令人興奮的效能提升。

睇到我興烚烚好“星訓”